Her gün o kadar fazla şey yapıyoruz ki, bazen bir şeylerden fedakarlık etmek zorunda kalıyoruz. Bunların en başında ise uyku geliyor. Sabah işlerimizi erken yoluna koymak için daha erken uyanmaya karar veriyoruz. Ve doğal olarak, güne hiç uyumamış gibi başlıyoruz. Oysa uyku ihtiyacı, her şeyin başında gelir. Uyku hakkında merak edilenler bu listede:
Hangi yaş grubu, günde kaç saat uyumalı?
Yeterince uyumadığımızda ne olur?
● Hastalanırız: Bağışıklık sistemimiz doğrudan uyku ile alakalıdır. Uykunun eksikliği vücudumuzun hastalıklarla olan savaşını zorlaştırır.
● Düşünmekte güçlük çeker ve hızlı tepki veremeyiz: Uykusuzluk özellikle ani kararların verilmesi gereken ortamlarda çok daha önemlidir. Örneğin araba sürmek.
● Kilo alırız: Eğer günde 5 saatten az uyursak, kilo alırız.
● Cilt sağlığımız bozulur: Kırışıklıklar, kılcal damarlar, yaşlanma noktaları ve sivilceler ortaya çıkar, vücut genel olarak daha çabuk yaşlanır.
● Kardiyo vaskiler hastalıklar riski altında oluruz: Yani kalp veya kan damarlar hastalıkları.
● Kanser riski artar.
● Cinsel hayatımız azalır: Bir hafta boyunca günde 5 saaten az uyursanız, testosteron seviyeleri düşer ve cinsel hormonlar %15 oranında azalır.
● Unutkanlığımız artar: Uyuduğumuzda beynimiz bilgilerimizi düzenler. Uyku eksikliği, bunu yapmak için gereken zamanı ondan çaldığımız anlamına gelir.
Sağlıklı bir uyku için ne yapmalıyız?
Yapmanız gereken tek şey yukarıda belirtilen saatlerde yeterince uyumak. Sabah 7’de kalkmanız gerekiyorsa akşam 11’de yatın. Diğer yapmanız gerekenlere gelirsek:
● Düzenli ve normal saatleri sevin: Her gece aynı saatte yatmaya özen gösterin. Vücudunuz ona alışacak ve her zamanki saatinde uyumak isteyecektir. Aynı zamanda uyanmaya çalışacaktır.
● Temiz hava alın: Eğer hava izin veriyorsa uykudan önce 15 dakikalık bir yürüyüş yapın.
● Odanızı havalandırın: Oda sıcaklığınınız serinse (17-23 derece) daha rahat uyuyacaksınız.
● Gün boyunca daha fazla hareket edin: Fiziksel yorgunluk uykunun en büyük motivasyonudur.
● Endişenizi en aza indirgeyin: İnsanlarla tartışmayın, kötü olaylardan uzak durun. Mümkünse kötü haberlerin yer aldığı TV programlarını izlemeyin, haberleri okumayın. Gündemden haberdar olmak güzeldir ama bazen kedi resimlerine bakmak çok daha güzeldir.
● Uyumadan hemen önce yemek yemeyin. Sindirim, uykunuzun en büyük düşmanlarındandır. Yatmadan en az 3 saat önce yemek yemeye özen gösterin.
● Akşamları kahve içmeyin: Bu; yeşil çay, enerji içecekleri ya da kafein içeren herhangi bir şey için de geçerlidir.
● Sadece iş yerinde çalışmaya özen gösterin: Ev, dinlenme ve rahatlama yerinizdir. İş görüşmeleri ve e-postalar ertesi sabaha kadar bekleyebilir.
● Akşamları rahatlamaya özen gösterin: Sıcak bir banyo yapın, güzel bir kitap okuyun. Dinlenmeye sizin de hakkınız var!
● Vücudunuza uyumanız gerektiği sinyallerini verin; bunu kendinizde alışkanlık edinmeye bakın: Dişlerinizi fırçalayın, duş alın, gece kreminizi sürün.
● Uyku için rahat bir atmosfer yaratın: En sevdiğiniz pijamaları giyin, sıcak battaniyenizi hazırlayın. Yatağınızın tadını çıkartın! Ve özellikle yatak odasında TV’den kurtulmaya bakın.
Kronik uyku yoksunluğu, çalışma kapasitenizi ve zihninizi birebir etkileyen bir durumdur. Bir an önce mücadeleye başlayın! Çok kısa süre içerisinde kendinizi iyi hissedeceksiniz. Eğer ileri bir uyku sorununuz varsa lütfen doktorunuza danışmayı unutmayın.
Yararlanılan Kaynaklar: Power Of Positivitiy, Bright Side