Modernleşen dünya, insanlara daha fazla tüketmeyi öğretiyor, aşılıyor; hatta buna mecbur kılıyor. Bu tüketim çılgınlığının etkileri ise ne yazık ki sadece bireysel yaşamımızı etkilemiyor. Bizim hayatımızla birlikte, tüm dünyaya dolaylı yollardan değil; direkt olarak zarar veriyor. İşte Antoine Repessé isimli sanatçının da, tam bu konuya dikkat çekmek için oluşturduğu bir projesi var.
Fotoğrafçı Antoine Repessé, 2011 yılında çöplerini atmamaya ve evinde biriktirmeye başladı.
Dört yılın sonunda ise, evindeki çöpleri fotoğraflayarak “#365 Ambalajsız” olarak adlandırdığı güçlü bir fotoğraf serisi ortaya çıkardı!
Lille merkezli sanatçı, 4 yıllık süre zarfında 1600 süt şişesi, 4800 tuvalet kağıdı ve 800 kg gazeteden oluşan 70 metreküpten fazla çöp biriktirdi.
Tüm bu çöpleri güçlü görseller haline getirmek için sınıflandıran sanatçı, “Çöpleri sıralama seçimi, grafiksel bir etki yaratıyor; ben de rahatsız eden mükemmel bir görüntü üretmeye çalıştım” diyor.
Antoine, atık yönetimi ve küresel ısınmayla ilgili bir değişiklik yaratmak konusundaki başlıca engeli, günlük hayatta bu sorunları görmezden gelmek olarak tanımlıyor.
“Ürettiğimiz atık miktarı hakkında genellikle sadece söyleniyoruz…”
“Ancak bence bir fotoğrafın etkisi, bir ton kelimeden daha güçlü olabilir.”
“Umarım projem, insanların hayatlarında bir değişiklik yaratmalarına ilham verir.”
Sanatçının, insanları tüketicilik rolünü yeniden düşünmeye zorladığı projesi, gerçekten de çok etkileyici!
Ve umuyoruz, herkesi, hepimizi; bu tüketim çılgınlığı konusunda bir nebze uyandırabilir…
Yararlanılan Kaynak