Zor Bir Karar Aşamasındayken Başvurabileceğiniz Basit Ama Çok Etkili Yöntem

Doğduğumuz andan itibaren karar vermeye başlarız. Ne yiyeceğimize, ne giyeceğimize, hangi üniversiteye gideceğimize veya hangi şirkette çalışmak istediğimize kadar sayısız onca karar…

Ve bu kararları vermeye başladığımız ilk andan itibaren sonuçlarının bizi nasıl etkilediğinin farkına varmaya başlarız. Her kararın bir sonucu olduğu için de kararlarımızın hepsini mantık çerçevesinde yapmaya çalışırız. Fakat çoğu zaman, seçeneklere tek bir pencereden bakarız. Ve bu konuda çoğu karar verme tekniği de bir işe yaramaz. Ama bu yöntem kararınıza ve sonuçlarına farklı pencerelerden bakmanızı sağlayacak!

Rene Descartes’in Square Yöntemi zor kararları vermek için basit ama etkili bir karar verme yöntemi. Sadece dört sorunun yanıtlanmasıyla herhangi bir sorunu ya da durumu farklı açılardan değerlendirmenize, analiz etmenize yardımcı oluyor.

Eğer bir karar vermeniz gerekiyorsa, aşağıdaki soruları dürüst bir şekilde yanıtlayın:

1. Bu olursa ne olacak? (Bana ne yarar sağlayacak)

2. Bu olmazsa ne olacak? (Her şey aynı kalacak mı? Yapmamanın avantajları nelerdir?)

3. Bu olursa ne olmaz? (Yapmanın dezavantajları)

4. Bu olmazsa ne olmaz? ( Yapmamanın dezavantajları. Bu soruya özellikle cevap vermeye dikkat edin. Beynimiz çift taraflı negatifi görmezden gelmeye çalışacaktır. Ve cevabınız ilk soruya benzer şekilde sonuçlanacaktır. Buna izin vermeyin.)

Bu yöntem neden bu kadar etkili?

Keskin ve önemli bir karar vermemiz gerektiği zaman genellikle ilk soruda takılıp kalırız: “Bu olursa ne olacak?”. Fakat bu yöntem bir karara veya bir soruna, dört farklı açıdan bakmamızı; dengeli ve bilinçli bir seçim yapmamızı sağlıyor.

Unutmadan; sorularınızı bir kalem ve kağıt eşliğinde cevaplamaya özen gösterin.

Yararlanılan Kaynak

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

SON YAZILAR