Bizi biz yapan şey, sahip olduğumuz farklılıklardır. Ve bu farklılıklar da, zaten hayatın kilit taşlarını oluşturur.
Mavi At Kafe’yi kaçınız biliyorsunuz emin değiliz ancak biz hala bilmeyen varsa diye, bu anlamlı işi duyurmayı kendimiz için bir görev kabul ediyoruz. İşte huzurlarınızda, farklılıkların hayatın içindeki en güzel hali: Mavi At Kafe.
Mavi At Kafe, Türkiye’de bir ilk… Çünkü bu kafede sadece şizofreni hastaları çalışıyor.
Mavi At Kafe, yaklaşık 8 yıl önce, Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı Psikiyatr Doç. Dr. Haldun Soygür’ün çabalarıyla açıldı. Ve o gün bugündür de mutfak, servis, temizlik, organizasyon gibi çeşitli alanlarda, şizofren hastalara iş imkanı sağlıyor.
Kafenin kuruluş amacı, şizofreni hastalarının toplumla bütünleşmelerini sağlamak…
Çünkü aslında onların ihtiyacı olan şey, toplumla iç içe olmak. Mavi At Kafe’nin kurucularının tek hayali, bu kafenin başka şehirlere de örnek olması ve toplumun şizofreniyle ilgili önyargılarının kırılması.
Mavi At Kafe, gerçekten başka bir yer… Çünkü yaşları 25-45 arasında değişen şizofreni hastaları, burada, kendi hikayelerini yeniden yazıyorlar.
Mavi At Kafe, ilk başta bir ilaç firmasının desteğiyle kuruldu. Sonra zaman zaman basında, maddi anlamda zorluk çektiklerine dair haberler yer aldı. Çünkü, bu anlamlı kafe, devlete normal bir kafe gibi vergi ödeyen ve sadece bağışlarla ayakta durabilen bir yer. Ancak bu derneğin ayakta durması için canla başla çalışan güzel kalpli insanlar, ne pahasına olursa olsun buranın kapanmasına izin vermediler. Ve halen varlıklarıyla, birçok şizofreni hastasına ve yakınlarına umut olmaya devam ediyorlar.
İlk kurulduğunda, mahalle sakinleri karşı çıkmış bu oluşuma… Ancak kısa zaman içinde sahiplenmiş, selam vermeden geçemez olmuşlar önünden.
Mavi At Kafe, kurulur kurulmaz, o bölgedeki insanlardaki önyargıyı kırmayı başarmış. Çünkü orası sıradan bir işletme değil. Hem şizofreni hastaları için bir rehabilitasyon merkezi, hem de aileler açısından birçok şeyi öğrenebilecekleri bir yer.
Bu özel kafe, şizofreni hastalarının tedavi gördüklerinde, herkes gibi çalışabileceklerinin ve toplum içinde yaşayabileceklerinin en büyük kanıtı…
Ayrıca çalışmak, toplumdan soyutlanmalarının önüne geçtiği için, onları gerçekten daha iyi bir hale getiriyor. Kafenin başında bir şizofreni hastası yakını var. Çalışanları ise yıllarca kendisini hayattan soyutlamış kişiler. Ancak bu kafeyle birlikte, hayatları yeni bir anlam kazanmış. Şizofreni hastalarının dikkatleri çabuk dağılıyor ya da daha çabuk yoruluyorlar. Ancak bunun dışında, bizden hiçbir farkları yok. Bu yüzden bu kafede çalışarak, bizler gibi yaşamayı deniyorlar.
Ve buranın anlamını en güzel, Mavi At Kafe’nin kurulmasını uzun yıllar boyunca hayal eden Doç. Dr. Haldun Söygür özetliyor:
“Şizofreni topluma pahalıya mal olan bir hastalık. Önce tedavi masrafları sonra da kişiye ve ailesine yaşattığı iş gücü kaybı söz konusu. Burada çalışanlar belki 1 yıl sonra başka bir kafede de iş bulabilecek. Biz işverenlerin ve toplumun kafasındaki ’şizofreni hastaları çalışamaz’ önyargısını kırmak istiyoruz.”
Kafenin girişinde bulunan ve aynı zamanda buraya ismini veren “mavi at”ın ise, çok ama çok anlamlı bir hikayesi var…
1974 yılında İtalya-Trieste’de bulunan bir akıl hastanesi, hastanede bulunan 1200 hastanın istedikleri zaman dışarı çıkabilmelerine izin verdi. Bu uygulama, ilk kez bir hastane tarafından yapılıyordu. Hastalar da, özgürlüklerinden duydukları mutluluğu, 2.5 metre yükseliğinde ahşaptan mavi bir at yaparak simgeleştirdiler. Bunun nedeni ise, daha önceleri hastaneden dışarı çıkmasına izin verilen tek şeyin, hastaların kirli çamaşırlarını yıkanması için dışarı götüren bir at olmasıydı… Hastalar tarafından yapılan mavi at, hastanenin bahçesine koyuldu ve toplumla bütünleşmenin bir sembolü haline geldi.
Bu anlamlı projeyi düşünen, başlatan, destek olan ve halen emek veren herkese, gönülden teşekkür ediyoruz… Ve daha çok kişiye ulaşarak herkesin haberdar olması için ne kadar yayarsak o kadar iyi diye düşünüyoruz.
Eğer sizin de yolunuz oralara düşerse, mutlaka bir ziyaret edin deriz.
Adres: Mebusevleri Mahallesi, Mareşal Fevzi Çakmak Cd. 31/8, 06570 Çankaya/Ankara