Müslüman Kadınlara Sporu Daha Erişilebilir Kılmak İçin Tasarlanan Nike Pro Hijab

Nike, Müslüman kadın sporculara yönelik baş örtüsü “Nike Pro Hijab“ı, 13 aylık bir tasarım sürecinin ardından, Kadınlar Günü’nden iki gün önce dünyayla paylaştı ve 2018 baharında da piyasa sürmeyi hedefliyor.

Nike’ın bu seriyi ortaya çıkarırkenki ilham noktası, geleneksel örtüleriyle yarışan atletlerin yaşadığı sıkıntıları dile getirmeleri olmuş. Serinin sloganı ise oldukça çarpıcı:

“Eğer bir bedenin varsa, sen de bir sporcusun.”

Spor yapmak için uygun bir tasarıma sahip olan bu baş örtüsü, nefes alabilmesi adına gözenekli bir kumaştan yapılıyor ve terleme durumunda dahi opaklığını koruyarak örtünün içinin gözükmesini engelliyor.

Bu yeni ürünü deneyen ilk kişi ise, Nike’ın Orta Doğu filminde yer alan BAE’li buz patenci Zahra Lari. Kendisi, hem bu ürünü deneme fırsatı bulduğu için hem de bu fikirden dolayı duyduğu memnuniyeti, özellikle dile getiriyor…

Kadın giyim, şu anda Nike satışlarının sadece beşte birini kapsıyor; ancak birçok sektörde olduğu gibi bunda da işin en hızlı büyüyen bölgesi bu. Dolayısıyla Nike’ın bu hamlesi, kendisi için pek çok olumlu sonuç doğuracak gibi görünüyor.

Konu tamamen yoruma açık elbette ama kesin olan bir şey varsa, o da; spor markalarının tasarımlarındaki amacının, sporun odak noktasından uzaklaşıp sadece estetiğe yönelmek olmaması gerektiği. Çünkü bu, oldukça sığ ve cinsiyetçi bir tavır. Ayrıca toplumsal cinsiyet normlarını desteklemekten başka da bir işe yaramıyor…

Kaynak: Unilad

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

SON YAZILAR