Bir Filmin Cinsiyetçi Pazara Hizmet Edip Etmediğini Belirleyen Bechdel Testi

1985 yılında karikatürist Alison Bechdel, kurgu eserlerde bulunan cinsiyet temsilindeki dengesizliği gözler önüne seren bir test tasarladı. Bu testi ilk olarak kendi eserleri üzerinden geliştirdi ve sonra da sinemaya uyarladı. Buna göre; izlediğiniz bir filmin cinsiyetçi pazara hizmet edip etmediğini anlamak için, şu soruları sormanız gerekiyor:

1. Filmde repliği olan en az iki kadın karakter var mı?

2. Bu kadın karakterler, film içerisinde birbirleriyle konuşuyorlar mı?

3. Ve konuştukları konular, erkekler dışında mı?

Değerlendirdiğiniz film, eğer bu soruları geçiyorsa, cinsiyetçi olmayan bir film demektir. Bechdel testi elbette kesin bir belirleyici değil ama en azından insanları sinemadaki kadın temsili üzerine düşünmeye teşvik ediyor.

Bechdel Testi, ayrıca “Mo Kanunu” olarak da biliniyor. Çünkü testin geliştiricisi aslında, karikatürist Alison Bechdel’in bir karakteri olan “Mo Testa”. Mo, “Dykes To Watch Out For” isimli karikatür serisinin başrolü.

Bechdel, Mo’nun bu yaratıcı fikrinin ortaya çıkışında, birlikte karate kursuna gittiği arkadaşı Liz Wallace’ın sinema endüstrisine karşı eleştirilerinin etkisi olduğunu da özellikle belirtiyor.

Bechdel Testi, sadece filmler için değil; romanlar, televizyon programları, çizgi romanlar gibi tüm kurgu eserleri için yapılabiliyor. Sorular insana inanılmaz basit gelse de, izlediğiniz filmler üzerine şöyle bir düşündüğünüzde, aslında birçok filmin bu testi geçemediğini göreceksiniz.

Birkaç ünlü yapım üzerinden örnek vermek gerekirse;

● Milyoner (Slumdog Millionaire)
● Yer Çekimi (Gravitiy)
● Aşkın 500 Günü (500 Days Of Summer)
● Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi
● Harry Potter Filmleri
● The Sex And The City bölümlerinin birçoğu bu test konusunda sınıfta kalıyor.

Bechel Testi’nin bir akademisyen değil, karikatürist tarafından geliştirildiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Çünkü aslında birçok eleştirmen bu testin sadece mizahi olduğunu, bir gerçeklik yanının bulunmadığını savunuyor. Ancak izleyiciye kazandırdığı bakış açısı yüzünden, yüzde yüz başarılı bir test olduğunu söylemek de mümkün.

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

SON YAZILAR