Daima Kadın olarak bugün, varlığıyla fark yaratan kadınların hikayelerini anlattığımız “O Kadın” kategorimizde, sizleri çok özel bir isimle tanıştıracağız. Ebru Baybara Demir, sadece kendisi adına bir başarı hikayesi yazmadı; o ayrıca yaptıklarıyla birçok kadının da hayatını değiştirdi! İşte onun herkese ilham verecek hikayesi.
Mesleki hayatına bir turist rehberi olarak başlayan Ebru Baybara Demir, memleketi olan Mardin’e ilk kez 24 yaşında geldi ve gördüğü anda da eşiyle birlikte buraya yerleşmeye karar verdi.
O zamanlar Mardin’de 3 yıldızlı bir otel ve küçük bir lokanta dışında tek bir turizm işletmesi dahi yoktu. O da bu yüzden burada fark yaratmak istedi.
Önce bölgedeki 21 kadınla birlikte evlerde yemek yapıp turistlere sunmaya başladı. Sonra tarihi bir Süryani konağını restore ederek Mardin’in ilk turistik işletmesi olan Cercis Murat Konağı’nı açtı.
Bir yandan işletmecilik yaparken; diğer yandan Ortadoğu ve geleneksel Anadolu mutfağı konusunda araştırmalar yaparak şeflik alanında kendisini geliştirdi.
Açtığı restoranda ağırlıklı olarak Urfalı ve Suriyeli mülteci kadınları çalıştırdı; hepsinin var olan yeteneklerini değerlendirerek hayatlarını değiştirdi. Tabii bu sırada pek çok ilginç hikayeye tanık oldu…
Ebru Baybara Demir, bir röportajında başına gelen ilginç hikayeyi şu cümlelerle anlattı:
“Kocası kaçan ve çocuklarıyla tek başına kalan Adile diye genç bir kadın geldi kapıma bir gün. Yemek yapmayı bile bilmiyordu. Yanıma alıp çalıştırmaya başladım. Adile herşeyi yapmayı öğrendi, kızlarını okutuyor, evini değiştirdi. Şimdi Mardin Çimento’nun VIP aşçısı oldu. Süreyya ablamız var mesela en eskilerden, koca dayağından kaçıp geldi yanıma açıldığımızdan beri buradadır, her işe yetişir. 200’den fazla kadın çalışır hale. Bir kısmı hala Mardin’de farklı yerlerde restoranlarda çalışıyor.”
Bölgedeki işsizlik ve Suriyeli mülteci sorununun ancak bu şekilde aşılacağına inanan genç girişimci, 2017 yılında “Hayatım Yenibahar Derneği”ni kurdu…
Ve bu dernekle, özellikle mültecilerin yaşadığı yerlerde; başta gastronomi olmak üzere birçok farklı alanda meslek edindirme kursları açmayı hedefliyor.
Yaptıklarıyla 2007 yılında dünyada Amerika’ya çağrılan 4 öncü kadından biri olan Ebru Baybara Demir, şimdi de dünyanın en itibarlı mutfak kültürü yarışması “Bask Dünya Aşçılık Ödülleri”nde ilk 10’a kalarak finalist oldu!
Türkiye’den bir isim ilk kez bu önemli yarışmada finale kalıyor. Uluslararası alanda düzenlenen yarışma, mutfak kültürü ile toplumsal fayda sağlayan şefleri ödüllendiriyor. Verilen 100 bin euroluk ödül ise, şefin dahil olduğu bir sosyal sorumluluk projesi için kullanılıyor.
Demir, yarışmaya, kadınların bölge ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlamak ve Suriyeli mültecileri toplumsal hayata dahil etmek amacıyla eğitmen şefliğini yürüttüğü “Harran Gastronomi Okulu-Amazon Kraliçeleri” projesi ile aday gösterildi.
110 kişi arasından ilk 10’a giren genç kadın, 18 Temmuz’da Meksika’da ilan edilecek olan asıl finale katılacak. Eğer kazanan olursa da Ekim ayında Ekim ayında İspanya’nın San Sebastian kentinde gerçekleştirilecek olan ödül töreninde onunla birlikte gururlanabileceğiz!
Ve kendisi, ülkemize getirdiği uluslararası başarısından duyduğu mutluluğu şu cümlelerle anlatıyor: “Beni en çok mutlu eden…”
“… ödülün kendisinden çok, elimi uzatıp hayatlarına dokunmak ve değiştirmek için çabaladığım Mardinli, Urfalı ve Suriyeli mülteci kadınların bu proje sayesinde dünya çapında tanınma ve daha nicelerinin kendi yetenek ve çabaları ile aşçılığı meslek edinebilmesi için destek alma şansına sahip olmaları.”
Biz de, iyi haberlerini dört gözle beklediğimiz Ebru Baybara Demir’e hepimize yaşattığı bu gurur için çok teşekkür ediyoruz!