Havaların da insanlar gibi soğumaya başladığı bugünlerde içinizi ısıtacak tatlı bir hikayeyi sizlere anlatmadan önce, şu çok anlamlı dizeyle girizgah yapmak isteriz:
“Ah, kimselerin vakti yok durup ince şeyleri anlamaya.” Gülten Akın
Yaşamını Manisa’nın Alaşehir İlçesi’nde geçiren ve iki yıl önce hayatını kaybeden çiftçi Bekir Baykara da, muhtemelen usta şair Gülten Akın’la aynı fikirdeydi. Bu yüzden eşinin tüm itirazlarına rağmen onu dinlemedi ve bu kaplumbağa şeklindeki evi yaptı. Peki, ama neden?
Yaşamını Manisa’da çiftçilik yaparak geçiren Bekir Amca, iki yıl önce aramızdan ayrıldı. Ve kızına bu kaplumbağa şeklindeki evi miras bıraktı.
Bekir Amca, bu özel evin inşaatına 1988 yılında başladı ve yapımını da 1997 yılında tamamladı. Onun, 55 metrekare ve iki oda bir salon şeklindeki “kaplumbağa ev”i yapma nedeni ise oldukça anlamlıydı…
Mahalleli bahçelerine giren kaplumbağaları zarar veriyorlar diye ters çeviriyordu. İşte bu duruma çok üzülen ve insanları bunu yapmamaları konusunda ikna etmeye çalışan Bekir Amca da, hayvanlara eziyet edenlere inat bu evi yapmaya karar verdi!
Eşi Zeynep Teyze, başlarda evin yapılmasını istemedi, çünkü Bekir Amca bu ev için çok fazla para ve zaman harcıyordu. Bekir Amca ise yaptığı anlamlı şeyin dikkat çekeceğinden emindi. Gerçekten de öyle oldu ama ne yazık ki o, bugünleri göremedi…
Bekir Amca, eşinin karşı çıkmalarına şu şekilde esprili bir yanıt veriyordu:
“Sen sus, sonunda meşhur olacağım. Benim yaptıklarımı gelip çekecekler. Ben ölürsem sana gelirler, seni çekerler.”
Bekir Amca, burası için “Benim denizim, plajım burası” diyordu ve akşama kadar evin önündeki çamın altında oturuyordu. Yıllarca bu evi yapmak için uğraştı. Uğraştı ki, “millet ibret alsın”.
Yaşamı boyunca doğayı ve hayvanları çok seven Bekir Amca’nın aynı zamanda sanatsal bir ruhu vardı. Bu yüzden kaplumbağa evin yanına aslan, koyun, tarlayı süren öküz heykelleri de yaptı.
Şimdi “kaplumbağa ev”, kızı Rahşan’a emanet. O ise, babasının emanetini hayatı boyunca koruyacağını söylüyor!
Şimdilerde insanlar, tıpkı Bekir Amca’nın hayattayken söylediği gibi, bu anlamlı evi görmeye, ziyaret etmeye geliyorlar. Biz ise Bekir Amca’nın hikayesinin duyulmasını sağlayan kızı ve eşine teşekkür ediyor, Bekir Amca’yı ise sevgi ve rahmetle anıyoruz…