Kız Çocuklarının Dünyaya Gelişini 111 Ağaç Dikerek Kutlayan Köy: Piplantri

Her kültürün, bir bebek dünyaya geldiğinde yaptığı, kendine özgü kutlamalar vardır. Şimdi size bahsedeceğimiz kutlama da; bir kız çocuğunun dünyaya gelişinin, bir erkek çocuğunkinden daha az kutlandığı bir topluma ait; yani Hindistan’a. Ancak bu ülkede yaygın olan bu görüşe karşı çıkan öyle bir köy var ki; insanlar, bu köyde bir kadının dünyaya gelişi için duydukları mutluluğu, muhteşem bir kutlamayla ortaya koyuyorlar.

Hindistan’ın Rajasthan eyaletindeki Piplantri Köyü’nde, dünyaya gelen herbir kız çocuğu için, tam 111 ağaç dikiliyor.

Bu muhteşem gelenekle, köylüler, hem o kız çocuğunun dünyaya gelişine karşı duydukları onuru ifade ediyorlar hem de bu davranışlarıyla, gezegeni onurlandırıyorlar.

Şu ana kadar 8000 toplum, doğan her kız çocuk için 111 ve her ölüm için de 11 ağaç dikerek; toplamda 250 bin ağaç dikti.

Bu uygulama, hem toplumun kadınlara karşı tutumunun değiştirilmesi hem de ağaç bakımından daha büyük bir ekonomik fırsat sağlanması açısından, Piplantri Köyü üzerinde büyük bir etkiye sahip.

Köylüler, ağaçları da, dünyaya gelen kız çocuklarına gösterdikleri özen ve titizlikle koruyorlar; büyütüyorlar.

28 yaşındaki Gehrilal Balai isimli baba, 1 yıl önce kızı için diktiği 111 fidan için, fidanlara bakarken; kızını uyuturkenki sakinliği izlemekle aynı mutluluğu hissettiğini söylüyor…

Hindistan’ın tarihine bakıldığında; herhangi bir Hint köyünde, bir kız çocuğunun dünyaya gelişi, büyük bir yük gibi görülürdü. Kırsal yerlerde geçerli olan çeyiz uygulaması yüzünden, hane halkı için evlilik maliyeti oldukça yüksekti. Bu nedenle, kız çocuklarının erkek meslektaşlarından daha az değerli olduğu, yetersiz eğitim görmesi ve 18 yaşından önce evlenmesi, son derece normal görülüyordu.

Hindistan’da, bu uygulamalardan kaynaklanan kadına yönelik şiddet, hala sıcak bir konu olmaya devam ediyor. Ancak buna rağmen Piplantri Köyü, tüm bu yanlış düşünceleri reddettiğini, yapılan her uygulamayla ortaya koymaya çalışıyor.

Piplantri Köyü’ndeki bu anlamlı uygulamayı başlatan kişi; köyün eski lideri Shyam Sundar Paliwal. Amacı ise, genç yaşta vefat eden kızı Kiran’ı onurlandırmak.

Köydeki bir diğer benzersiz uygulama da, kız çocuklarının 18 yaşına gelmeden ve okulunu bitirmeden evlendirilmeyeceklerine dair ailelerinden alınan imza karşılığında, onlara 20 yıllık bir fon veriliyor olması.

Yaklaşık 31 bin Rupi değerindeki bu fon, kız çocuklarının ailelerine bir yük gibi görünmesinin de önüne geçiyor. Aileler hem kız çocuklarını okutacaklarına, küçük yaşta evlendirmeyeceklerine hem de ağaçların bakımını yapacaklarına dair verdikleri söz karşılığında bu fondan yararlanabiliyorlar.

Doğan her yeni nesil için, daha yeşil bir gelecek vaat eden Piplantri Köyü’nün, tüm dünyaya örnek olmasını diliyoruz!

10 yıldır uygulanan bu güzel gelenek, köydeki kadınlara olan saygıyı arttırdı ve insanlara çevreyi koruma duygusu aşıladı. Küçük bir toplulukta bile olsa; böyle bir uygulamanın başlatılması ve bunun devam ettirilmesi, gerçekten muhteşem bir olay. Bu yüzden umuyoruz; bu benzersiz gelenek, herkesi bir parça düşünmeye teşvik eder…

Yararlanılan Kaynak

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

SON YAZILAR