Yalan Söyleyen İnsan Nasıl Anlaşılır?

Hepimiz karşımızdaki insanın yalan söyleyip söylemediğini bilmek isteriz. Fakat tek başına; iyi gözlem yapabilmek, beden dili hakkında bir şeyler bilmek, kişinin tam olarak yalan söyleyip söylemediğini bilmeye yeterli değildir. Çünkü beden dilini az bilmek ve çok bilmek arasında gerçekten büyük farklar vardır. Beden dilindeki bir hareket birden fazla anlama gelebilir. Bunun yanı sıra haksız yere suçlanan, stres altında olan, toplum önünde küçük düşme korkusu yaşayan veya cezaevine yanlışlıkla gireceği korkusuna kapılan insanlarda, yalan söyleyen insanlardaki davranışlara benzer davranışlar görülebilir.

Eğer gerçekten karşıdaki kişinin yalan söyleyip söylemediği bilinmek isteniyorsa, kişinin normal halinin bilinmesi gerekiyor. Bu sayede yalan söylemeye dair işaretlerin çözümlenmesi kolaylıkla yapılabiliyor. “Yalan söyleyen insan nasıl anlaşılır?” merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Son olarak; yalan söyleyen insanları ele veren şeylerin birçok değişkene bağlı olduğunu, kesin sonuçlar vermediğini ve bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğunu unutmayın. Bilinçsizce uygulanan bu yöntemler ilişkilerinizin bozulmasına neden olabilir. Keyifli okumalar!

Beklenmedik hareketler

Yalan söyleyen insanların, yalan söyleme esnasında bir hareketlilik yaşadığı gözlemlenmiştir. Sürekli olarak bahaneler üreterek yer değiştirme ve bir iş yapma isteği bulunmaktadır. Kişi tuvalete gitmek isteyebilir, sürekli olarak su içebilir veya ayağa kalkarak dolanabilir.

Avuç içini kapamak ve el hareketleri

Beden dilinde avuç içini göstermek doğruluk, güvenirlik göstergesidir. Yalan söyleyen kişi sürekli olarak avuç içlerini kapatabilir. Bunun yanı sıra, kişinin konuşması ile el hareketleri arasında gözle görülür bir şekilde uyumsuzluk vardır. Ya da tam tersi olarak; aşırı bir uyum söz konusudur.

Cevap vermede gecikme

Yalan söyleyen kişinin karşılıklı konuşma esnasında sürekli olarak duraklaması ve düşünür bir halde olması, yalan söylerken sıkça gözlemlenen davranışlar arasındadır.

Yutkunma

Yalan söylemeye başlanıldığı an boğaz işlevlerini tamamen yitirmese de kendini kısıtlayarak konuşmanın önünde büyük engel olur. Yalan söyleyen kişi de konuşmasına devam edebilmek için dudaklarını yalayabilir ve yutkunabilir.

El ile yüzü kapatma

Yalan söylemenin utanç verici bir davranış olmasından kaynaklı olarak kişi bir nesne ve elleri ile yüzünü sürekli olarak kapatır. Bu içgüdüsel olarak ve utanılması gereken davranışı ortadan kaldırmak için yapılan bir harekettir. Yani bu hareket tamamen otomatiktir.

Burnun kaşınması

Bu durum Pinokyo ile benzerlik göstermektedir. Çünkü sinir sistemimizin en hassas ucu burnumuzda bulunur. Vücudun verdiği uyumsuzluk sinyalleri burunda açığa çıkar. Bu da kaşıntı ve karıncalanmaya sebebiyet verebilmektedir. Fakat bu kesin bir yöntem değildir. Bazı insanların farklı sebeplerden dolayı burunları gerçekten kaşınabilir. Bu zamanlarda kişi sert bir şekilde burnunu kaşıyabilir. Fakat küçük ve nazik hareketler daha çok yalan söylemeye yorumlanır. Çünkü asıl amaç burun kaşımak değildir.

Öksürmek

“Yalan söyleyen insan nasıl anlaşılır?” diye merak ediyorsanız dikkat etmeniz gereken bir farklı nokta da, öksürmektir. Bu da tıpkı el ile yüzü kapatmak gibi vücudun verdiği otomatik bir tepkidir. Bunun sebebi bedenin yalanı kabul etmeyerek vücuttan atma isteğidir. Aynı zamanda kişinin öksürmek istemesi, zaman kazanmaya bağlanabilir.

Gözlerdeki değişiklikler

Yalan söyleyen insanların genellikle gözbebekleri küçülmektedir. Bunun yanı sıra kişi gözlerini sürekli olarak kaçırarak, göz teması kurmamaya çalışır ve oynatır. Ayrıca şunu unutmamakta da fayda vardır; bu kuralı bilen birçok kişi karşıdaki insana gözlerini dikerek kendilerini daha fazla ele vermektedir. Yani doğal olmayan hareketlerin birçoğu yalan söylemedeki en büyük ipuçlarıdır. Normal bir konuşmada %60 oranında gözlere bakılırken, yalan söyleyen insanlar %75 oranında karşıdaki insanın gözlerine bakar.

Bunlar da var:

Yalan söylemeyi işaret eden bu unsurların yanı sıra; kan dolaşımına bağlı olarak hızlı nefes alma, stres kaynaklı olarak aşırı terleme ve sürekli olarak konu değiştirme yalan söyleyen kişiyi anlamanız için dikkat edebileceğiniz diğer unsurlardır.

Bugün “Yalan söyleyen insan nasıl anlaşılır?” konusuna açıklık getirmeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur.

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

SON YAZILAR