Kadın Girişimci Bedriye Teyzeden Hem Şehirlinin Hem Köy Kadınının Yüzünü Güldüren Proje

Sizlerle daha önce “Köyünden Çıkmadan Dünyayı Okuyan Kadın Bedriye Engin”in hikayesini paylaşmıştık (Hatırlamayanların burayı tıklaması yeterli). Şimdi ise bu kitapsever kadının yürüttüğü muhteşem bir proje sebebiyle, bir kez daha kulaklarını çınlatıyoruz. 🙂

Şehir hayatının kalabalığından, karmaşasından mahvolmuş olan biz şehir insanları, her tatil fırsatımızı şehir merkezine uzak sessiz yerlerden yana kullanıyoruz. Siz belki de 5 yıldızlı otelleri tercih ediyorsunuzdur ancak hepimiz için ortak olan bir şey varsa o da, yılda bir kez bile olsa sadece doğayla baş başa kalmak istiyor oluşumuz…

İşte Bedriye Hanım’ın öncülüğünü ettiği bu proje, hem bizlerin doğal yaşam arayışına bir çözüm buluyor; hem de birçok kadına hizmet ediyor. Özellikle de bu sebeple çok kıymetli. Daha fazla uzatmadan, sizleri önünüzdeki ilk tatili değerlendirebileceğiniz bu tatlı projenin detayları ile baş başa bırakıyor; Bedriye Hanım’ın bu girişiminin tüm kadınlara ilham olmasını diliyoruz…

55 yaşındaki Bedriye Engin, şehir hayatından bunalanlar için birkaç yıldır muhteşem bir proje sürdürüyor: Eko turizm turu

Bilecik’in Gölpazarı ilçesinde bulunan Kurşunlu köyünde yaşayan Bedriye Hanım’ın başlattığı turizm projesi sayesinde, şehirden bunalan insanlar, buraya gelip özlem duydukları köy hayatına kavuşuyor. Engin, irtibat kurduğu turizm acenteleri ve kendi sosyal medya hesabından bu turun tanıtımını yapıyor.

1 gece 2 gün süren bu tura katılan insanlar, köydeki kerpiç evlerin sobalı odalarında konaklıyor; doğada vakit geçiriyor, ekmek pişiriyor, inek sağıyor… Daha neler neler!

Aslında şehir insanının tam anlamıyla hayalini kurduğu her şey, bu programda mevcut. Daha doğrusu hayallerimizin sıkıştırılmış hali gibi. 🙂 Ayrıca bu eşsiz 1 gece 2 gün için sadece 150 TL veriyorsunuz!

“İnsanların sessizliğe ihtiyacı olduğunu fark ederek başlattığımız bu projeyle hem şehir hayatından sıkılıp köy yaşantısını özleyen veya merak edenler, 2 gün huzuru yaşıyor hem de çiftçi kadınlarımız aile ekonomisine katkı sağlıyor.”

Böyle anlatıyor projesini Bedriye Engin. Kendisi önce köydeki kadınlarla, köyde ekolojik tarım ve turizm yapma düşüncesini paylaşmış. Onlardan da olumlu bir karşılık alınca, hemen bu eko turizm projesini başlatmış.

“İnsanların köy yaşantısına ve ortamına ihtiyaçları varmış. Bir inek görmeye, bir kuzu görmeye ihtiyaçları varmış.”

Eko turizm hayalinin peşini bırakmayan Bedriye Engin, aslında bu cümleyle hepimizin hislerine tercüman oluyor…

“Çiftçi kadınlarımıza farklı bir güven geldi. İnsanlar buradan memnun ayrılıyor. O zaman doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum. İnsanların köy yaşantısına ve ortamına ihtiyaçları varmış. Bir inek görmeye, bir kuzu görmeye ihtiyaçları varmış. Köylerde genç nüfus azaldı, ekolojik tarım yapabilmesi için eko turizmden para kazanılması gerekiyor. Mevsime göre programlar düzenliyoruz. İki günde köy içi turu yapıyoruz, ürettiğimiz salça, tarhana, erişte gibi ürünlerin satışını da yapıyoruz. Köye gelen gruplardaki çocuklar tavuklara yem vermeyi çok seviyor, biberonla yeni doğan buzağıya süt vermeyi, köy ekmeği yapmayı seviyorlar ve çok mutlu oluyorlar. Köyden mutlu bir şekilde ayrılıyorlar. Köye gelen misafirlerimizin buradan mutlu ayrılmaları bizleri de mutlu ediyor, hem köye para girdisi oluyor köylü kazanıyor hem de misafirler hayatlarından memnun oluyorlar. Köyümüze bir gelen bir daha gelmek istiyor.”

Kurşunlu Köyü, 2012 yılında da “Bilecik’in En Temiz Köyü” seçilmişti. ❤

Köydeki her evde en az bir çiçek var. Sokakları tertemiz… Dolayısıyla burada vakit geçirmek, ekstra keyifli.

Peki ben tura nasıl gideceğim?

Eko Turizm Köyleri isimli bu sitede, tura katılabilmeniz ve detaylı bilgi sahibi olabilmeniz için Bedriye Engin’in iletişim bilgileri bulunuyor… Siteye gitmek için “buraya” tıklamanız yeterli.

Etkinliklerin yayınlandığı “Köyden Sofranıza” isimli Facebook sayfasına erişmek içinse buraya tıklayabilirsiniz.

Yararlanılan Kaynak

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

SON YAZILAR