Bazen hayatın bize yaşattığı acılar, çok farklı şeylere sebep olabiliyor. Çünkü aslında sıkıntılar, muazzam bir ilham potansiyeline sahip. Şimdi size hikayesini anlatacağımız 18 yaşındaki genç çocuk, annesinin meme kanserine yakalanması üzerine, tüm dünya kadınları yararına öyle bir ürün tasarladı ki; tam da bu sözümüzü kanıtlar nitelikte…
Julia Ríos Cantú, “Ben 13 yaşındayken anneme ikinci kez meme kanseri tanısı kondu” diyor.
“Ve memesindeki tümör, pirinç tanesi boyutundayken; altı aydan daha kısa bir sürede, bir golf topu büyüklüğüne ulaştı.”
“Meme kanseri tanısı çok geç konduğu için annem memelerini kaybetti ve neredeyse hayatını da kaybediyordu.”
İşte bu korkunç tecrübe, Cantú’yu, hastalığın erken evrelerinde tespit edilip kolay bir şekilde tedavi edilebilmesi için bir şeyler yapmak üzere harekete geçirdi.
Ve bu akıllı genç, sonunda, meme kanserini erken teşhis eden bir otomatik sütyen olan Eva’yı tasarladı.
Sütyenin içinde bulunan dokunmatik sensörler, meme yüzeyini haritalıyor ve de dokusunu, rengini, ısısını izliyor.
Bu sütyene sahip olan kullanıcılar, durumlarını bir mobil veya masaüstü uygulama aracılığıyla görebiliyorlar.
“Memede bir tümör olduğunda; daha fazla kan akışı oluyor, bu da sıcaklık ve doku değişikliklerine neden oluyor.”
Ríos Cantú, bütün bu verilerin yazılımları tarafından saklanacağını ve meme sıcaklığında büyük değişiklikler olduğunda, kişinin doktora gitmesi konusunda uyarılacağını söylüyor.
Geliştiriciler, bu çok önemli buluşun 2 yıl içinde sertifikalandırılacağını tahmin ediyorlar. İşte bu da akıllı sütyenin video sunumu:
18 yaşındaki gencin bu çok anlamlı buluşu, 56 ülkeden 56 girişimci öğrencinin yarıştığı Küresel Girişimci Öğrenci Ödülleri final yarışmasında birincilik ödülünün sahibi oldu.
Amerikan Kanser Derneği’ne göre, bu yıl içinde yalnızca ABD’de yaklaşık 82.000 kadın meme kanserinden ölecek. Bu tarz buluşlar çok önemli ve umut verici. Ancak erken teşhisin de çok ama çok önemli olduğunu bir kez daha tüm kadınlarımıza hatırlatalım.
Sağlıkla yaşadığımız güzel günlere… 🙏