Ana Sayfa Sağlıklı Yaşam Bize İyilikten Çok Zarar Veren Masum Sandığımız 7 Gündelik Alışkanlık

Bize İyilikten Çok Zarar Veren Masum Sandığımız 7 Gündelik Alışkanlık

0

Sağlığımıza zarar verebilecek şeylerden ne kadar uzak durmaya çalışırsak çalışalım; ne yazık ki tam anlamıyla kendimizi koruyamıyoruz. Çünkü aslında günlük yaşamımızda yaptığımız birçok sıradan davranış, sağlığımızı olumsuz anlamda etkiliyor ve birçoğumuz bundan habersiziz.

Bu yüzden, listemizdeki bilgiler ışığında gündelik alışkanlarımızı bir kez daha gözden geçirmemiz ve sağlığımız için en iyi şekile düzenlememiz gerekiyor. İşte masum sandığımız ama aslında bizim için tehlike yaratan o alışkanlıklar.

1. Hapşırığı tutmak

Hapşırmamızı engellemek için ağzımızı kapattığımızda ya da burnumuzu sıktığımızda, intrakranyal baskımız artar. Bu da beynimizdeki kan akışının kesilmesine, kan damarları ve sinir dokusunun sıkışmasına neden olur. Bu da, baş ağrısına, damarlarda hasara ve işitme sorunlarına kadar gidebilir. Bu yüzden hapşırığınızı kesinlikle tutmayın.

2. Parfüm kullanmak

Sentetik maddeler, genelde parfümlerin kokusunu daha kalıcı hale getirmek ve doğal yağlardan daha ucuza parfüm üretmek için kullanılırlar. Bu tarz maddeler, baş dönmesi, mide bulantısı ve uyku haline neden olabilir. Ayrıca gözleri, boğazı ve cildi ciddi biçimde tahriş eder. Parfüm yerine uçucu yağlar kullanmanız ya da parfümünüzü iyi havalandırılmış bir odada uygulamanız, sizin yararınıza olacaktır.

3. Besinleri plastik kaplarda saklamak

Plastik kutular, fitalat ve bisfenol gibi esnekliğini korumaya yardımcı olan yapay kimyasal maddeler içerir. Ve yiyecekler eğer plastik kutularda uzun süre tutulursa, bu zararlı maddeler yiyeceğin içine sızabilir. Bu yiyecekleri tüketmek ise, endokrin sisteminize zarar verebilir. Dolayısıyla cam, paslanmaz çelik veya seramik malzemeden yapılmış kaplarda yiyecek saklamak çok daha iyi bir fikirdir.

4. Yemekten hemen sonra diş fırçalamak

Diş hekimleri, dişlerinizi yemek yedikten en az 30 dakika sonra fırçalamanızı tavsiye ediyor. Hatta mümkünse, bir saat daha da iyi. Tükettiğiniz yiyecek ve içecekler, özellikle de asidik olanlar, diş yüzeyinin yanısıra altındaki tabakaya da (dentin) etki eder. Diş fırçanızın hareketi ise bu asidi, deriye ve dentine daha fazla iter. Bu da, diş hassasiyetine ve diş yüzeyinin zarar görmesine neden olabilir.

5. Sık sık antibakteriyel sabun kullanmak

Cildimizin yüzeyinde çok sayıda yararlı bakteri yaşar ve bu bakteriler cildin korunmasında rol oynar. Antibakteriyel sabunları sık sık kullanırsak ellerimizi sterilize ederiz; bu da vücudumuza zararlı bakterilerin girmesi için yeni fırsatlar yaratır. Bu yüzden dermatologlar, antibakteriyel sabunu elinizdeki kesikler ve çizikler için kullanmanızı öneriyor. Ve de ellerinizi haftada iki kereden daha fazla yıkamak için “kullanmamanızı”.

6. Sıkı kot giymek

Moda olsalar dahi sıkı kotlar cildinize ve sinir uçlarına sürekli baskı yapar. Bu da, sinir sisteminde sorunlara yol açabilecek bir sürekli rahatsızlık hissine neden olur. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, bacakların havasız kalması, kaşıntı ve karıncalamaya da sebebiyet verir. Sıkı kot giymek, bacakların hissizleşmesi gibi ciddi sorunlara bile yol açabilir. Aman dikkat!

7. Sıkılmış meyve suları içmek

Taze sıkılmış meyve suları, bazı hastalıklarda vücudunuza yarar sağlamaz, hatta ciddi zararlar verebilir. Örneğin diyabeti olanlar için üzüm suyu önerilmemektedir. Meyve suları, ayrıca güçlü allerjenlerdir. Onları çocuklara verirken özellikle dikkatli olmalı ve mümkünse önceden bir doktora danışmalısınız.

Yararlanılan Kaynak

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz