Hayatımız için en önemli maddelerden birisi sudur. Ancak suyun bazı özelliklere sahip olması ve hatta vücudumuza fayda sağlaması oldukça önemli. Bunun yanı sıra dünyada önemini kaybetmeden sıklıkla tavsiye edilen alkali su, temel minerallerle zenginleştirilerek yüksek pH değerine sahiptir. Bu sebeple insan sağlığı açısından faydalı içeriğiyle tercih ediliyor. Fakat belirlenen değerin üzerinde olduğu zaman zararlı etkileri söz konusu olabiliyor.
Alkali su nedir bakarsak pH değeri 7.0 üzerinde olan sular alkali su değerine sahiptir. İnsan sağlığı açısından en değerli içme suyunun pH değerinin 8 ila 9 arası olmalıdır. Bu kadar önemli olan alkali suyu nedir? Alkali suyun faydaları ve nasıl yapıldığı konusunda tüm merak edilenleri açıklıyoruz.
Alkali Su Nedir?
Genel olarak alkali su, yüksek pH değerindedir ve normal içme suyuna göre daha fazla besin içeriyor. 8 veya daha yüksek pH değerine sahiptir. Bu su, doğal kaynaklardan veya alkali su arıtma cihazıyla elde edilebilir. Tüm bunların yanı sıra içeriğinde yer alan mineral ve antioksidan değerleriyle bazı sağlık sorunlarına çözüm olduğu iddia ediliyor. Bu sebeple sağlıklı yaşam kategorisinde oldukça önemli bir noktadadır.
Alkali Su İçmek Zararlı mı?
Sağlıklı beslenme trendlerinin takip edildiği son senelerde su tüketiminin önemi dile getirilmeye başladı. Özellikle yaşamın temel kaynağı olan su tüketimi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Alkali su içeriğine baktığımızda ise vücut hücreleri tarafından daha iyi emilme nedeniyle daha besleyici bir yapıdadır. Ancak alkali su zararları açısından baktığımızda öncelikle birkaç uyarı yapmak gerekiyor. Alkali su tüketimi öncesinde mutlaka doktorunuza danışmayı unutmayın.
Bazı araştırmalara göre alkali suyun zararlı olduğu durumlar var. Böbrek yetmezliği olanlar, böbrek mesane taşı olanlar, tip 1 şeker hastaları, mide asidi düşük olanlar alkali su tüketiminden kaçınmalıdır. Aynı şekilde düzenli ilaç içen ve diğer rahatsızlıklara sahip olanlar alkali su tüketmek istiyorsa mutlaka doktora danışmalıdır.
Alkali Su Faydaları Nelerdir?
Alkali suyun sayabileceğimiz birçok faydası bulunmaktadır. Sağlığa olan faydalarıyla ön plana çıkan alkali su ile daha yüksek yaşam standartlarına sahip olabilmek mümkündür. Alkali su, vücuttaki metabolik süreci daha olumlu bir şekilde uyararak temizler. Üstelik obezite problemini çözmek için kullanılabiliyor. Bunlarla birlikte alkali su faydaları ve avantajlarını şu şekilde özetleyebiliriz:
- Vücuttaki ödem oluşumunun önüne geçer.
- Vücuttaki toksinlerin atılmasına destek olur.
- Cildi besleyerek güzelleştirir.
- Vücudun pH dengesinin sağlanmasına yardımcı olur.
- Hücrelerin daha hızlı şekilde kendisini yenilemesini sağlar.
- pH dengesini sağladığı için vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Mineral ihtiyacını karşılar, enerji seviyesini yükseltir.
- Mevsimsel alerjileri azaltır.
Daha birçok avantajla birlikte alkali suyun yararları fazladır. Genel olarak baktığımız zaman şehir şebeke suları, yüksek klor oranıyla temizlenmektedir. Bu sebeple su içerisindeki oksijen biter yani cansız su olur. Arıtılan alkali su ise şebeke sularına göre daha canlıdır. Alkali su nasıl yapılır bakarsak, alkali su tüketiminin en kolay yolu, alkali filtreye sahip yüksek kaliteli su arıtma cihazını kullanmaktır.
Alkali Su Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Sağladığı faydalarla birlikte öne çıkan alkali suyun birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Her şeyden önce metabolizma açısından olumlu etkilerinden söz edilebilmektedir. Metabolizmayı artırarak karbonhidratları enerjiye dönüştürür ve bileşim açısından zengin bir su haline gelir. Hatta yemeklerden öncesinde 2 bardak alkali su alınması tavsiye ediliyor. Bunun dışında alkali su, karaciğer fonksiyonlarını iyileştirerek toksinleri atar, karaciğeri yeniler. Üriner sistem sorunları içinde faydalıdır. Örnek olarak, böbrek ve mesaneler taş üretimine meyilliyse ve kum sorunu varsa alkali su tüketimi öneriliyor.
Alkali suyun etki ettiği bir diğer kısım ise sinir sistemidir. Normal şartlarda sinir sisteminin daha dengeli bir şekilde çalışması, kişilerin tükettiği sıvı kalitesi ile alakalıdır. Alkali su, yorgunluk ve strese iyi gelir, uyku kalitesini artırır. Üstelik kemik gücünü ve bağışıklığı artırır. Mide bağırsak sistemi, kardiyovasküler sistem ve cilt içinde birçok faydası vardır.
Evde Alkali Su Nasıl Yapılır?
Evde alkali su yapmanın birkaç farklı yolu vardır. Bu aşamada öncelikle suyun pH değeri belirlenmelidir. pH değerini belirlemek için özel kitler satılıyor. Bununla beraber kendi vücudunuzun pH değerine bakabilirsiniz. Evde alkali su nasıl yapılır bakarsak alkali su hazırlamanın en kolay yolu, suyu 5 dakika kaynatmaktır. İçme suyu pH’ı 7’den azdır ve su kaynama sürecinde 8’e yükselir. Bu durum asidik bileşenlerin çökmesiyle alakalıdır. Fakat bu yöntemle birlikte suyun faydalı özellikleri kaybolur. Bunun dışında bazı iddialara göre evde alkali su hazırlamanın birkaç farklı yolu vardır. Bunlar:
- 1 litre suya yarım çay kaşığı karbonat ekleyin. Sabunumsu bir tat olacaktır ve tadı hoş olmayabilir. Ancak bu yöntem kesin değildir ve hatta karbonhidratlı suyun fazla tüketimi, vücuda zarar verebilmektedir.
- Bir diğer yöntem ise kül ilavesidir. Kayın ağacı külünü küçük bir bez torbaya koyun. Üzerine kaynar su dökün ve ardından soğuk suyla durulayın. Külleri torbadan çıkararak suya ilave edin ve 12 saat bekletin.
- Suyu alkali yapabilmek için kullanılan bir diğer yöntem limondur. Su içine atılan asidik ve ekşi bir limon vücuttaki alkalinite özelliğini oluşturabilmektedir.
Belirtilen yöntemlerin dışında bazı ünlü beslenme uzmanlarının alkali su önerileri de var. Örnek olarak alkali su nasıl yapılır Canan Karatay önerisine bakılırsa belirli bir tarif yok. Hatta alkali su olarak değil, daha çok alkali yaşamın önemini vurgulamıştır.
Normal Su Nasıl Alkali Hale Getirilir?
Tüm bu yöntemlerin dışında en etkilisi, su iyonlaştırıcı sistemleri kullanmaktır. Günümüzde kullanılan su iyonlaştırıcılar, evlerde yaygın şekilde kullanılıyor. Kullanıcı dostu olarak suyun %70 kadarını alkali olarak üretir. Geriye kalan asidik suyu ise kullanabilirsiniz. Genel olarak en sağlıklı yöntem, suyun iyonlaştırılmasıdır. Teknolojik yöntemle yararlı mineraller korunarak zararlı bakterileri yok etmektedir. Bu sebeple mutlaka alkali su yapımında su iyonlaştırıcı kullanımı öneriliyor. Alkali su arıtma cihazı tercih edilirken, pH ayarı, arıtma yöntemi, su kalitesi, filtre ömrü, sertifika ve değiştirme kolaylığı gibi çeşitli faktörlere göz atmak gerekiyor. Böylece sağlıklı alkali içme suyu elde edebilirsiniz.
Tüm bunların dışında alkali su nasıl yapılır İbrahim Saraçoğlu önerisine baktığımız zaman belirli bir tarif bulunmuyor. Ancak iddialara göre günde yarım litre alkali su tüketimini öneriyor. Bunun dışında alkali suyun faydaları hakkında birçok yorumu vardır. Genel olarak özetlemek gerekirse alkali suyun önemi oldukça fazladır. Birçok beslenme uzmanı ve diyetisyenler, zaman zaman alkali su tüketimini destekliyor.
Alkali Su Sürekli Tüketilir mi?
Sürekli alkali su içmek elbette zararlıdır. Bunun nedeni ise içerisindeki yüksek pH oranının midede yer alan hidroklorik asit etkisini nötralize etmesi, ishal gibi benzer sindirim problemlerine sebep olmasıdır. Devamlı olarak alkali su tüketildiği zaman, protein sindirimi ve tüketilen besinlerin emilmesi zorlaşır. Bu nedenle sürekli alkali su tüketilmesi tavsiye edilmiyor. Vücuda oldukça fazla katkı sağlayan alkali su, vücut dengesini yerine getirir. Eğer alkali su tüketiyorsanız bunu düzenli diyet ve sporla yapmanız önerilmektedir.
Alkali Su Kaç Gün İçilmeli?
Alkali su tüketiminde en merak edilen bir diğer konu ise alkali su kaç gün içilmeli sorusudur. Bu konu hakkında net bir bilgi yok. Ancak devamlı olarak su tüketimi önerilmiyor. Sonuç olarak baktığımız zaman alkali su nedir ve alkali diyetin faydaları merak edilse de fazla tüketimle birlikte çeşitli problemlere sebep olabilir. Konu hakkında yapılan araştırmalar kesin bir sonuç vermiyor. Bu sebeple alkali su tüketimi öncesinde doktorunuzla veya beslenme danışmanı kontrolünde ilerlemeniz öneriliyor.
Eğer Alkali Su Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? içeriğimiz ilginizi çektiyse, Dopamin Detoksu Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır? okumanızı tavsiye ediyoruz!