Ağızda Tuz Tadı Neden Olur? Hangi Hastalığın Belirtisidir? Nasıl Geçer?

Ağızda tuz tadı veya tuzlu tükürük salgılanması, çeşitli sebeplerden dolayı yaşanabilecek bir durumdur. Ağızda yer alan tat tomurcukları aşırı bir şekilde tuz algılamış olabilir. Bunun dışında bazı ilaçlar, beslenmede eksiklikler veya sağlık sorunları dahil olmak üzere birçok sebep ağızdaki tuz tadına katkı sağlayabilir. Ağızdaki tuz tadını geçirmeden öncesinde nedenlerini çok iyi bilmek gerekiyor. Bazı uzmanlar ağızdaki tuzlu tadın acil bir durum olmadığını belirtse de göz ardı edilmemesi gereken bir uyarı işareti olduğunu vurguluyorlar. Bu sebeple içeriğimizde, ağızda tuz tadı neden olur? Nasıl geçer? Gibi sorularınıza yanıt veriyoruz.

Ağızda Tuz Tadı Neden Olur?

Ağızda tuz tadı olması birkaç farklı nedene bağlı olabilir. 8 farklı potansiyel neden şu şekildedir…

Vitamin Eksikliği

Özellikle B12 vitamini eksikliği ağızda tuzlu tat oluşturabilir. B12, vücut için oldukça önemli bir vitamindir. Eksikliği durumunda anemi veya sinir hasarına yol açabilir. Üstelik tat alma duyusunda ise bazı değişikliklere sebep olabilir. Bu süreçte doktor önerisiyle B12 takviyesi kullanabilirsiniz.

ağızda tuz tadı

Dehidrasyon

Dehidrasyon, ağızda tuz tadı oluşumunun en önemli sebeplerinden birisidir. Vücut susuz kaldığında tükürükteki tuz konsantrasyonu artar ve tükürük miktarı azalabilir. Aynı zamanda ağızda tuz tadı böbrek rahatsızlığına işaret edebilir. Susuz kalan böbreklerde taş oluşumu riski vardır. Bu tarz problemler yaşamamak için sıvı ihtiyacınızı karşılamalısınız. Günlük olarak yeterince su içmeye özen göstermelisiniz. Bunun dışında vücuttaki elektrolit düzeyi yeterli seviyede tutulmalıdır. Bu sebeple doğal meyve suları tüketilebilir.

Hormonal Dengesizlik

Hormonal değişimler ağızda tuzlu bir tat oluşturabilir. Özellikle kadınlarda menopoz sürecinde östrojen seviyesi azalır. Hamilelik sürecinde ise progesteron seviyesi artar. Bu tarz değişiklikler ise ağızda tuz hissini oluşturur. Normal şartlarda ağızda tuz hissi geçicidir ancak artış gösterirse mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir.

ağızda tuz tadı

İlaçların Yan Etkileri

Bazı ilaçların kullanımı ağızda tuz tadına sebep olabilir. Bu ilaçlar, tansiyon ilaçları, antidepresan, antibiyotikler veya diyabet ilaçlarıdır. Ağızda tuzlu bir tat bırakabilir. Aynı zamanda bu ilaçların yan etkisi, ağız kuruluğu olabilir. Ağız kuruluğu genel olarak ağızda tuzlu bir tat bırakır. Aynı zamanda eğer bir ilaç ağızda tuzlu bir tat veriyorsa doktorunuza danışabilir ve alternatif bir ilaç isteyebilirsiniz.

Geniz Akıntısı

Sinüs enfeksiyonu yani sinüzit, alerji gibi durumlar ağızda tuzlu tat bırakan geniz akıntısına sebep olabilir. Özellikle hastalık sürecinde genizden gelen mukus boğazda birikir. Bu sıvı ile tükürük birleştiği zaman ağızda tuzlu bir his oluşturur. Bu süreçte doktorunuzdan destek alarak hastalığınız için uygun tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.

ağızda tuz tadı

Reflü Hastalığı

Reflü rahatsızlığı, mideye inen besinlerin yemek borusuna tekrar çıkmasıdır. Bu tarz bir hastalık reflü olarak bilinir ve boğazda yanma, mide bulantısı, ağız kokusu, şişkinlik gibi belirtileri beraberinde getirebilir. Reflünün diğer belirtisi ise ağızda tuzlu bir tadı oluşturmasıdır. Doktor önerisi ile reflü tedavisi alarak bu tarz sorununuzu azaltabilirsiniz.

Sjögren Sendromu

Sjögren sendromu, gözyaşı kanalları ve tükürük bezleri dahil olmak üzere vücutta nem üreten bezleri etkilediği zaman ortaya çıkar. Bu tarz bir hastalık ağızda tuz tadına sebep olabilir. Aynı zamanda ağız ve göz bölgesinde kuruluk oranını artırabilir.

ağızda tuz tadı

Diş Problemleri veya Protez Yapıştırıcısı

Diş ve diş eti sorunları ağızda tuz tadına sebep olabilir. Aynı zamanda takma dişlerin düşmesini önlemek adına kullanılan protez yapıştırıcılar, ağızda tuz tadı verebilir. Eğer diş sorununuz varsa veya protez yapıştırıcı kullanıyorsanız neden bu durum olabilir.

Örnek olarak ciddi diş eti enfeksiyonu, ağızda tuzlu bir tat oluşturur. Bu nedenle dişlerinizi ve diş etlerinizi düzenli şekilde fırçalamanız önerilir. Bu süreçte diş hekiminizle düzenli kontroller yapabilirsiniz. Eğer protez kullanıyorsanız alternatif yapıştırıcılar kullanabilirsiniz.

Ağızdaki Tuz Tadı Nasıl Geçer?

Ağız bölgesinde tuzlu tat olmasının nedenlerini genel olarak özetledik. Ağızda tuz tadı nasıl geçer? Tedavi yöntemleri nelerdir? Sorusuna göz atmak gerekirse öncelikle nedenini bularak tedavi yöntemlerine başvurmak gerekir. Ağızda tuzlu tadı geçirmek için:

  • Ağız gargarası kullanabilirsiniz. Bu gargaralar eczanelerden veya marketlerden alınabilir.
  • Günlük olarak mutlaka kilo ve boyunuza göre uygun miktarda su tüketmeyi unutmamalısınız. Vücudunuzun susuz kalmamasına özen gösterin.
  • Elma sirkesi asidiktir ve ağızın pH dengesini geri kazanmak için mükemmel bir besindir. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi katarak gargara yapabilirsiniz.
  • Karbonat, alkali içeriği ile ağızın pH sıvısını geri kazandırır. 1 bardak su içerisinde bir tatlı kaşığı karbonat koyarak gargara yapabilirsiniz.
  • Kan tahlili vererek vücudunuzun değerlerine baktırabilirsiniz. Vitamin eksikliğiniz varsa doktor önerisiyle vitamin kullanabilirsiniz.
ağızda tuz tadı

Ağızda Tuz Tadı Nasıl Tedavi Edilir?

Ağızdaki tuzlu tadın tedavisi için öncelikle doktorunuza muayene olmanız gerekir. Ağızda tuz tadı için hangi doktora gidilir? Sorusunu cevaplamak gerekirse, öncelikle diş hekimine danışabilirsiniz. Eğer diş hekiminiz, ağızda tuz tadına çözüm üretemezse dahiliye bölümüne veya diş hekiminizin önerdiği diğer bölümlere başvurabilirsiniz.

Ağızda Tuz Tadı Nasıl Önlenir?

Ağızda tuz tadını önlemenin en iyi yolu, altında yatan nedenleri tamamen ortadan kaldırmaktır. Bununla beraber bazı önlemleri alırsanız, semptomun ortaya çıkmasını azaltabilir veya önleyebilirsiniz.

  • Stresi azaltmak
  • Düzenli diş fırçalamak, gargara yapmak
  • Ağız hijyenine ve sağlığına dikkat etmek
  • Sıvı alımını artırmak, doğal içecekler içmek
  • Kafein, alkol ve baharatlı besinlerden kaçınmak

Bu tarz önlemlerle ağızda tuz tadını önleyebilirsiniz. Eğer ağızda tuz tadına ek olarak mide bulantısı, kilo kaybı, yorgunluk, baş ağrısı, yutma veya çiğneme güçlüğü, şişmiş bezler gibi semptomlar yaşıyorsanız mutlaka doktora başvurmanız önerilir.

Ağızda Tuz Tadı Neden Olur? Ağızda Tuz Tadı Hangi Hastalığın Belirtisidir? Nasıl Geçer? İçeriğimiz ilginizi çektiyse, Şeftali İshal Yapar mı? Şeftali İshali Keser mi? Nasıl Tüketilir? Göz atmanızı öneriyoruz.

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

SON YAZILAR