İstatistiksel olarak, Asyalılar dünya üzerindeki en ince insanlar. Bu durum için tamamen genetik diyor olabilirsiniz; bu kısmen doğru. Gelenekler ve alışkanlıklar ince kalmanın sırrının büyük bir parçası.
İşte Asyalıların ağır diyetler veya egzersizler olmadan incecik görünmelerinin sebepleri. ‘Asyalı kadınlar neden zayıf?’ diyorsanız, sizi listemize alalım.
1. Yemeklere karşı tavır
Yiyeceklerin kalitesi ve miktarı dışında, onlara karşı olan tutumunuz da vücudunuz üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Batıda, yemek yemek doğal bir ihtiyaçtan çok daha fazlasıdır. Çünkü bazı zamanlarda yemek yemek fiziki bir eğlence aracıdır. Asyalılarda ise durum tam olarak böyle değil. Tabii ki buradan Asyalıların yemek yemekten hoşlanmadığı sonucu çıkmamalı. Onlar, yemek yemeyi sadece hayati bir ihtiyaç olarak görüyorlar. Ve yemek yeme eylemini farkındalık ve sevgi içerisinde yapıyorlar. Yani bu olayı fiziki bir eğlenceye dönüştürmüyorlar.
2. Porsiyon boyutu
Asyalılar, bir kural olarak küçük porsiyon yemeyi tercih ederler. Çeşitli yemeklerden seçim yapmayı ve birkaçını birlikte denemeyi severler.
Çalışmalar, porsiyonların azıcık bile azaltılmasının kilo kaybetmeye yardımcı olacağını gösteriyor. Cornell Üniversitesi’ndeki bir araştırmada yer alan gönüllüler, öğle yemeğindeki porsiyonlarını azaltarak günün geri kalanında istediklerini yediler. Ve ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Araştırmanın sonucunda; gönüllüler 2 hafta içerisinde 500 gram kaybettiler. Bu deney bir kişinin porsiyonlarını azalttığı zaman, kalori açığını telafi edebilmek için daha fazla yemesi gerektiği inancının yersiz olduğu sonucunu ortaya koydu.
3. Pişirme yöntemleri
Asyalılar yemeklerini kızartmaktan ziyade buharda pişirme ve kaynatma yöntemi ile tüketiyorlar.
4. Fermente edilmiş gıdalar
Miso çorbası, kimchi, natto soya fasulyesi… Bunlar sadece birkaç tipik Asya fermente gıdası. Lakto-fermantasyon ürünü olan bu gıdalar, doğal probiyotikler gibi davranırlar. Bu tarz gıdaları tüketmek, kilo vermeye, özellikle de karın bölgesinde biriken yağların yok olmasına sebebiyet verir.
5. Deniz ürünleri
Asya mutfağını deniz ürünleri olmadan düşünemeyiz. Deniz ürünlerinin tüketiminin bağışıklık, vasküler ve üreme sistemlerine olan olumlu yanlarının yanı sıra; omega 3 ile kilo kaybına da katkıda bulunur.
6. Yeşillikler
Yukarıda Asyalıların küçük porsiyonları ne kadar sevdiğinden bahsetmiştik. Fakat bu, sebzeler ve özellikle yeşil sebzeler için geçerli değil. Onlar yeşil sebzeleri fazlaca tüketiyorlar.
7. Soğuk su yerine çay
Asyalılar yemeklerini, Avrupalıların ve Amerikalıların yaptığı gibi soğuk su veya soda ile değil, yeşil çay ile tüketiyorlar. Soğuk suyun, özellikle yağlı gıdalar ile birlikte tüketildiğinde sindirim sürecini yavaşlattığı için kilo alımını tetikleyebileceğini düşünüyorlar.
8. Sağlıklı tatlılar ve atıştırmalıklar
Asya’da, pirinç, yosun, kırmızı fasulye gibi gıdaların yanı sıra fıstık ve meyve bazlı atıştırmalıklar oldukça popüler. Şüphesiz ki bu sağlıklı atıştırmalıklar, kurabiye ve keklerden çok daha sağlıklı.
9. Yürümek
Şaşırtıcı bir şekilde bu alışkanlık direkt olarak nüfus yoğunluğu ile ilgili. Büyük şehirlerde yaşayan Asyalılar, araba yerine toplu taşıma araçlarını kullanıyorlar. Bununla birlikte yaşadıkları küçük dairelere, mağazalar, çamaşırhaneler ve halka açık diğer bütün yerler yürüme mesafesinde olduğu için her zaman yürüyorlar. Bu yüzden standart bir insandan çok daha fazla yürüyorlar.
10. Egzersiz ve meditasyon
Geleneksel Asya tıbbı, hastalıkların önlenmesine ve hastalıkların asıl nedenlerinin ortadan kaldırılmasına oldukça önem veriyor. Bunun tam zıttı olarak Batı tıbbı, asıl nedenler üzerine değil sonuçlar üzerine çalışıyor. Bu yüzden meditasyon, Tai Chi gibi birçok öğreti, obezite de dahil olmak üzere bazı hastalıkların gelişimini önlemek için sıklıkla kullanılıyor.