Hayatsız Kadın Ayşe Tükrükçü’den Evsizler İçin Anlamlı Proje: Hayata Sarıl Lokantası

Her insan, bu dünyaya iyi şeyleri yaşamayı hak ederek gelir. Ama ne yazık ki hayat, bize nasıl muamele edeceğini, daha onunla karşılaştığımız ilk gün belli eder…

Şimdi size hikayesinden kısaca bahsedeceğimiz kadın da, hayatın yıllarca kendisine iyi davranmadığı bir kadın. Ancak o asla mücadelesinden vazgeçmemiş ve de hayatın anlamını sadece kendisi için değil, başkaları için de bir şeyler yapmakta bulmuş biri.

Bugün size ondan bahsetmemizin sebebi de, muhteşem bir hayalin peşinden koşuyor olması: Hayata Sarıl Lokantası. Ancak bu anlamlı projeden önce, onun hikayesinden bahsetmemek, büyük haksızlık olurdu. Bu yüzden de, asla tamamını yansıtmayacak olan ancak yine de onun mücadelesi hakkında bir parça fikir sahibi olmanızı sağlayacak hikayesinden kısaca bahsetmek istiyoruz sizlere.

İşte Ayşe Tükrükçü’nün bir yandan yürek yakan bir yandan da insanın içini umutla dolduran hikayesi ve peşinden koştuğu anlamlı hayali…

Ayşe Tükrükçü, çocukken amcasının tecavüzüne uğradı; yıllarca genelevde çalışmaya zorlandı; 2007 yılında milletvekili adayı oldu…

Ayşe Tükrükçü’nün ismini belki duydunuz, belki de ilk kez duyuyorsunuz… Onun ilk haberi, uzun yıllar önce genelevden düğün yaparak çıkan kadın şeklinde yapılmıştı. Sonra da zaten hüzünlü hayat hikayesi çıktı ortaya…

Ayşe Tükrükçü, sadece 9 yaşındayken öz amcası tarafından tecavüze uğradı. Korkusundan kimseye bir şey söyleyemedi, yaşananlara tanıklık eden kuzeni de tıpkı onun gibi sessiz kaldı. Yıllarca ailesinden dayak yedi; o kadar ki, Almanya’da devlet onu ailesinden alıp bir yetiştirme yurduna verdi. 11 yaşındayken tecavüze uğradığı ortaya çıktı, annesi ona “İsteyerek yaptın” dedi; ruhunda onarılmaz yaralar açtı; sanki hiç yarası yokmuşçasına. Sonra da, çektiği acıların ardı arkası kesilmedi.

Genç bir kadın olduğunda, ona ilk evlenme teklifi eden adamla evlendi. Hamile kaldı, çocuğunu kaybetti. İkinci evliliği ise başına gelen felaketlerin, en kötüsüydü. İnsan sandığı adam, onu 240 milyon karşılığında bir geneleve sattı. Burada tarif edilemez acılar yaşadı, ailesi de dahil olmak üzere hiçkimse ona yardım etmedi. Sonra ona aşık olan bir adamla evlenip genelevden kurtulma fırsatı yakaladı. Ancak bunu yapmak için bile düğün yapacak parayı biriktirmesi gerekiyordu; elbette yine genelevde çalışarak… Onun bu kurtuluşunun bedeli bile hiç kolay olmadı.

Genelevden çıktıktan 6 sene sonra kocasından da boşandı. Onun için yeni ama yine de zor bir hayat, işte o zaman başladı. Aylarca sokakta yattı, bulaşıkçılık, hasta bakıcılığı gibi birçok işte çalıştı; ama asla geneleve dönmedi.

Genelevden düğün yaparak çıkan kadın olarak medyaya yansıyan haber sayesinde, Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, kendisine ulaştı. O günden sonra Ayşe Tükrükçü, bu dernekle bağlantısını hiçbir zaman koparmadı.

2007 yılında yaşadıkları için İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. O sırada Şefkat-Der Başkanı Hayrettin Bulan, “Milletvekili olmayı en çok hak eden sensin” diyerek kendisinin aday olmasını sağladı. Ayşe Tükrükçü, meclise girmek için değil, hayatsız kadınlara dikkat çekmek için koydu adaylığını…

Tükrükçü, yaşadığı tarifsiz acılardan sonra yeni bir hayata başladı ama bu sefer, mücadelesi hem kendisi hem de sokaktaki insanlar içindi…

Tükrükçü, Şefkat-Der’le birlikte tam 2,5 yıldır sokaktaki evsizlere çorba dağıtıyor…

Ve şimdi, yepyeni bir projeyle, hayallerini bir adım daha öteye taşıyor: Evsizlerin istedikleri zaman yemek yiyebileceği “Hayata Sarıl Lokantası”

Tükrükçü, Gazete Şujin’e verdiği röportajda, Hayata Sarıl Lokantası’nı şu cümlelerle özetliyor:

“Şimdi Hayata Sarıl Derneği’ni kurduk. Buradaki amacımız geçici olarak yardım etmek değil. Mesela evsizlerin toplumun öteki dediklerinin çalışacağı ve yemek yiyeceği bir yer. Bu dernek üzerinden en büyük hayalim Hayata Sarıl Lokantası’nı kurmak. Bu lokanta tüm ötekilerin ve sokaktakilerin yaşam alanı olacak. Herkes bize destek olsun. Ben burada kendim için bir şey istemiyorum. Ben evlere temizliğe gidiyorum, yaşlılara bakıyorum evimin kirasını ödüyorum. Önemli olan bizim lokantamız. Lokantamız için herkesten destek bekliyoruz. Ben bedenim üzerinden değil emeğim üzerinden devlete vergi vermek istiyorum.”

Eğer bu hayal gerçek olursa, Hayata Sarıl Lokantası’nda, evsiz insanlar hem çalışabilecek hem de istedikleri zaman gelip yemek yiyebilecek…

Ancak bu hayalin gerçek olması, alabilecekleri desteğe bağlı. Eğer siz de daha detaylı bilgi sahibi olmak ve de bu hayali gerçekliğe bir adım daha yaklaştırmak istiyorsanız buraya tıklayarak, derneğin web sitesine ulaşabilirsiniz.

Yararlanılan Kaynaklar: 1, 2, 3.

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

SON YAZILAR