Sağlığınız İçin En Sevdiğiniz İnsanlarla Bile Paylaşmamanız Gereken 8 Kişisel Eşya

Sevdiklerimizle, kendimize yakın gördüğümüz insanlarla, elbette eşyalarımızı hiç düşünmeden paylaşabiliriz; paylaşmak isteriz. Ancak bazı eşyalar vardır ki; kesinlikle kişisel kalmalıdır ve kimseyle paylaşılmamalıdır.

İşte karşılıklı sağlığınız için kimseyle paylaşmamanız gereken 8 kişisel eşya ve onları nasıl temiz tutacağınıza dair bazı ipuçları.

1. Dudak parlatıcısı ve ruj

Diyelim ki bir arkadaşınız makyaj çantasını evde unuttu. Doğal olarak, rujunuzu ona ödünç verirsiniz, değil mi? İşte aslında kesinlikle bunu yapmamalısınız. Uçuk gibi hastalıklar, ruj veya dudak parlatıcısının paylaşılması yoluyla kolayca bir başkasına bulaşabilir. Bulaşan kişide belirgin bir döküntü olmamasına rağmen, virüs ağızda mukoza zarına ve tükürüğe yerleşmiş olabilir. Ayrıca şu anda uçuk için yüzde yüz etkili bir tedavi de, hala yoktur!

● Eğer bu virüs kendiliğinden ortaya çıkarsa, kirlenmiş rujunuzu kullanmayı bırakın. Döküntü bittikten sonra, hastalığın tekrarlamasını önlemek için yeni bir makyaj seti satın almak daha mantıklı. Kir ve bakterilerin birikmesini önlemek için ise, rujunuzun üst katmanını periyodik olarak keserek temiz bir doku kullanabilirsiniz.

İlgili Yazı: Evde Dudak Parlatıcısı Nasıl Yapılır?

2. Kulaklık

Her insanın kulak vaksında benzersiz bir bakteri florası dengesi vardır. Ama eğer kulaklığınızı bir arkadaşınızla paylaşırsanız, bu dengeyi bozabilirsiniz. Bu da, bir kulak iltihabına neden olabilir.

● Kulak tıkaçlarını, hidrojen peroksit içine batırılmış çubuk veya bez kullanarak kulaklık yüzeyinden çıkarabilirsiniz. Hoparlörlere zarar vermemek için çok fazla sıvı uygulamaktan kaçının. Pedler bir alkol solüsyonuna yerleştirilerek de dezenfekte edilebilir. Sık kullanılan durumlarda, kulaklıkları haftada en az bir kez temizlediğinizden emin olun.

İlgili Yazı: Kulaklık Nasıl Temizlenir?

3. Saç tokaları ve bigudiler

Çoğu kişi, tarağını başka bir kişiye vermenin kötü bir fikir olduğunu bilir. Aynı şey, saçlı deri ile temas eden tüm saç aksesuarları için geçerlidir! Mantarlar ve bitler, ödünç saç bantları, taraklar, bigudilerle kolaylıkla yayılır.

● Elastik saç tokaları, kullanım sıklığına bağlı olarak birkaç haftada bir yıkanmalıdır. Bigudiler ve metal saç tokaları ise sabunlu su ile yıkanabilir. Daha sonra onları kuru olarak bıraktığınızdan emin olun.

4. Roll on şeklindeki deodorantlar

Antibakteriyel özelliklere sahip olan deodorantlarda bile deriyle temas eden yüzeyler bakteri içerebilir. Sonuçta, nötralize etmeye çalıştığımız şey, ter kokusuna neden olan bakterilerdir.

● Duş aldıktan hemen sonra, yani cildiniz hala temizken deodorant kullanmak en iyisidir. Koltuk altlarını gün boyunca yenilemeniz gerekiyorsa, roll on kullanmadan önce, mutlaka nemli ve temiz bir bez ile silin.

5. Havlu

Bir havlunun ana işlevi, vücudunuzun yüzeyinden maksimum miktarda sıvı emmektir. Bu nedenle, sağlıklı olduğunuzda bile, banyo içinde artan nem, kademeli olarak havlu kumaşınıza yerleşip bakteri ve mantar için mükemmel bir üreme alanına dönüştürür.

● Hijyen uzmanları, her 3-4 günde bir havluları değiştirmeyi tavsiye ediyor. Ayrıca havlularınızı banyoda bırakmak yerine, nemli olmayan bir yerde kurutmak en iyisi. Her kullanımdan sonra havlularınızın kuruduğundan emin olun ve yıkadıktan sonra ütülemeyi unutmayın.

6. Manikür ve kozmetik aksesuarları

Cımbız, tırnak makası, epilatör, traş makinesi ve diğer aksesuarlar, yalnızca sizin tarafınızdan kullanılmalıdır. Başka hiç kimse! Sıklıkla kullanıldığında, bu öğelerin yüzeylerinde görünmez mikroskopik damlacık kanları olması muhtemeldir. Uçuk ve mantar enfeksiyonlarına yakalanmamak istiyorsanız; bunları kimseyle paylaşmayın.

● Her kullanımdan sonra aksesuarların yüzeylerini alkolle silin.

7. Cilt bakım aksesuarları

Yüz temizleme fırçaları, masaj merdaneleri ve özel süngerler, temizlemek için oldukça elverişli görünüyor. Ancak zamanla, bu malzemelerin üzeri, bakteri içeren küçük cilt derileriyle birikir. Bu da, sivilceye ve pul pul dökülen bir yüze neden olabilir.

● Her kullanımdan sonra aksesuarları sabunlu su ile dikkatlice yıkamayı unutmayın. Ayrıca 2-3 ayda bir değiştirmeniz önerilir.

8. Ev terlikleri veya ayakkabıları

Misafirleri ağırlarken onlara terlik vermek son derece doğaldır. Ancak yalnızca bu gibi durumlarda kullanmak için, bir veya iki tane daha satın almanız gerekir.

Çünkü kapalı terlikleri giydiğinizde, ayaklarınız kaçınılmaz olarak terlemeye başlar ve mantar için mükemmel üreme koşulları yaratır. Mantar ve bakterilerin oluşumunu önlemek için, terlikleri ıslak ayaklarla giymekten kaçının.

● En sevdiğiniz terlikler hakkında konuşsak bile, onları uzun süre giymekten kaçının: Terliklerinizi her 6 ayda bir değiştirmelisiniz. Eğer malzemesi izin veriyorsa, kapalı terliklerinizi zaman zaman yıkamayı unutmayın. Alternatif olarak, terliklerinizin iç kısmını sirke gibi dezenfektanlarla temizleyebilirsiniz.

Yararlanılan Kaynak

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

SON YAZILAR