Burunda Karıncalanma Neden Olur? Burunda Uyuşma Nedenleri ve Tedavisi

Burunda karıncalanma ve uyuşma hissi, vücutta meydana gelen en rahatsız edici durumlardan birisidir. Burunda uyuşma ve karıncalanma hissi fiziksel hastalıklarla alakalı endişelere sebep olabilir. Fakat bilindiği üzere bu durumun en temel sebeplerinden birisi anksiyete bozukluğu ve panik ataktır. Bunun dışında sinir hastalıkları, kalsiyum eksikliği gibi birçok nedenden dolayı burunda karıncalanma görülebilir. Bu içeriğimizde burunda karıncalanma neden olur? Nasıl geçer? konusunu detaylı bir şekilde ele alıyoruz.

Burunda Karıncalanma Neden Olur?

Burunda karıncalanma hissi birçok nedene bağlı olabilir. Burun bölgesinde karıncalanma, burnun çevresinde veya sadece burun üstünde karıncalanma olarak kendini gösterebiliyor. Ancak en yaygın 6 farklı nedeni şu şekilde belirtebiliriz…

Yüz Felci

Nörolojik sistemi etkileyen ve yüzde uyuşma yapan bir diğer durumda yüz felcidir. Eğer daha önce yüz felci geçirdiyseniz ve hatta tedaviniz devam ediyorsa, burun kısmındaki sinir hücrelerinde iletim zorlaşabilir. Yani yüz felci durumu, burunda karıncalanma hissine sebep oluyor. Bu durumda bir nöroloji uzmanı ile görüşebilirsiniz.

Alerjik Reaksiyonlar

Burun bölgesinde karıncalanma ve uyuşma durumu çeşitli kimyasallardan dolayı meydana gelebilir. Bu kimyasallar, bakım ürünleri, kozmetik, nemlendiriciler, parfüm veya gıdalar olabilir. Aynı şekilde bazı ilaçların yan etkileri, burunda karıncalanma durumunu oluşturabilir.

Nörolojik Nedenler

Vücudun herhangi bir noktasında, burun civarında uyuşma veya duyularda azalma hissediliyorsa bunun sebebi nörolojik sistemdendir. Yani sinir sistemiyle alakalı bir problem olabilir. Herhangi bir bölgenin uyuşmasına ise parestez denir. Oldukça sık karşılaşılan bir sorun olmakla birlikte hemen endişe etmeye gerek yoktur.

Menopoz

Özellikle kadınlarda burun uyuşması daha sık görülür. Bunun en önemli sebeplerinden birisi, menopoza girmektir. Menopoz sırasında burun üstünde karıncalanma çok sık olur. Bu süreçte bazı östrojen barındıran ilaçların kullanımı işe yarayabilir. Doktorunuzla görüşerek ekstra hormon ilacı alabilirsiniz.

Kalsiyum Eksikliği (Hipokalsemi)

Kalsiyum eksikliği, kan dolaşımı problemleri arasında yer alıyor. Eğer vücudunuzda yeteri miktarda kalsiyum bulunmuyorsa, burunda karıncalanma durumu oldukça normaldir. Bu sebeple vücudunuzun kalsiyum oranını yükseltecek adımlar atabilirsiniz. Ancak bunu yapmadan öncesinde mutlaka doktorunuzdan destek almalısınız. Ek olarak burunda karıncalanma hissi sadece kalsiyum eksikliği değil, B vitamini ve magnezyum eksikliğinden dolayı olabilir.

Prodromal Herpes Virüsü

Prodromal Herpes virüsü genellikle yüz bölgesine yaralar oluşturur. Burun, dudak ve ağız çevresinde meydana gelir. Özellikle burun çevresinde uyuşma, karıncalanma hissine ek olarak kaşıntı durumu gözlemlenebilir.

Burunda Uyuşma Nedenleri Nelerdir?

burunda karıncalanma neden olur

Yukarıda bahsettiğimiz yaygın nedenlerin dışında farklı sorunlarda olabilir. Burun uyuşması neden olur kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Toksik maddelere maruz kalmak
  • Gıda alerjisi
  • Kan kanseri
  • Tümör çeşitleri
  • Çölyak hastalığı
  • Vitamin eksikliği
  • Sinüzit
  • Burun enfeksiyonları
  • Tümör çeşitleri
  • İlaç alerjisi
  • Fibromiyalji

Burun Karıncalanması Nasıl Geçer?

Burunda meydana gelen karıncalanma hissi genellikle soğuk algınlığı veya alerjiden sonra görülebilir. Bazı durumlarda hapşırmadan hemen öncesinde karıncalanma olur. Diğer zamanlarda ise karıncalanma durumu gün boyunca görülebilir. Bunun dışında migren hastaları, ara sıra burun karıncalanması sorunundan şikâyet edebilir. Yani birçok sebepten dolayı burun karıncalanması olabilir. Burun karıncalanması nasıl geçer dersek öncelikle burun karıncalanmasının sebebini öğrenmek gerekiyor. Ardından doğru tedavi yöntemleriyle burun karıncalanması sorununa çözüm bulunabilir.

Burun Karıncalanması Hangi Doktor Bakıyor?

burunda karıncalanma neden olur

Burun karıncalanması için kulak burun boğaz doktoruna gidebilirsiniz. Doktorunuz, burnunuzda oluşan hissizliğin altında yatan nedenler için bir fikir verebilir. Ardından çeşitli ilaçlarla sorununuzun tedavisini yapabilir. Bunun dışında iltihaplanma durumu için anti-enfamatuar etkili ilaç tedavisi uygulayacaktır. Bu sebeple burun karıncalanması için mutlaka uzman bir doktordan destek alın.

Burunda Karıncalanmaya Ne İyi Gelir?

Burun uyuşması veya karıncalanması yaşıyorsanız ilk olarak sigara, aşırı koku yayan kozmetik ürünler, egzoz gazı, parfüm gibi üst solunum yolunu olumsuz etkileyen faktörlerden uzak durmalısınız. Burnunuzdaki sinir hücrelerini dinlendirmek iyi gelecektir. Eğer alerjik sebeplerden dolayı meydana geliyorsa, alerjinizi tetikleyen şeyleri kendinizden uzak tutmalısınız. Yolunda gitmeyen bir durum olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden hekiminize başvurun.

Burunda Karıncalanma Neden Olur? Burunda Uyuşma Nedenleri ve Tedavisi içeriğimiz ilginizi çektiyse mutlaka, Anksiyeteyi Azaltan Şarkılar: Ruhunuzu Rahatlatın! İçeriğimize göz atmanızı öneriyoruz.

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

SON YAZILAR