Alkali Beslenme ile Sağlık ve Enerjiyi Yeniden Keşfedin!

Sağlıklı bir yaşam standardı için gerekli olan alkali beslenme veya alkali diyet modelini daha önce duydunuz mu? Popüler diyetler arasında yer alan alkali beslenme modeli, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı beslenme temeline dayanıyor. Böylece vücut alkali hale gelir ve fazladan enerji alımı kısıtlanır. Ancak bu diyet ile kısa sürede zayıflama hayali kurmak yanlıştır çünkü bu diyetin amacı, vücudun pH dengesini sağlamak ve devamlı aynı düzeyde tutmaktır.

Genel olarak gelişigüzel beslenme modeli, hazır gıdalar, aperatifler ve tek tip beslenmek kişinin sağlığını bozar. Sağlıklı bir bedene sahip olmak için alkali beslenme önerilerimize kulak verebilirsiniz. Bunun dışında alkali beslenme listesi oluşturmadan öncesinde bir uzmandan yardım almanız gerekiyor.

Alkali Beslenme Nedir?

Alkali beslenme önerilerine geçmeden öncesinde alkali beslenme nedir? konusunu çok iyi anlamak gerekiyor. Alkali beslenme vücudun pH dengesiyle tüketilen besinlerin, vücut pH seviyesini değiştirebileceği teorisine dayanmaktadır. Alkali beslenme, temelinde idrar enfeksiyonlarını ve böbrek taşını önlemeye yardımcı olmak amacıyla geliştirildi. Bunun dışında bazı araştırmacılar alkali diyetin kanser riskini azalttığı konusunda bir iddia ortaya atmışlardır. Normal şartlarda alkali kanda bulunur ve en iyi alkali kaynakları doku ve organlardır. Fakat vücutta asit fazla olduğu zaman alkali seviyesi dengesizleşir. Bu sebeple zaman zaman alkali beslenme gerekebiliyor.

alkali beslenme

Alkali Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

Alkali beslenmek oldukça basit ve kolaydır. Karmaşık diyet listeleri içermez ve alkali besinleri kendi düzeninize göre tüketebilirsiniz. Genel olarak alkali besinler tablosu incelemesi yaptığımız zaman tablonun büyük bir kısmının meyve ve sebze içerdiğini görebiliriz. Bunlar alkali diyetinin temelini oluşturur. Bunun sonucunda ise alkali beslenmenin faydaları saymakla bitmez.

  • Alkali diyette rafine şeker tüketimi yasaktır. Böylece cilt daha genç kalır.
  • Alkali besinler özellikle yaşlandıkça oluşan kas kaybını önler.
  • Kemik sağlığını destekler.
  • Obezite sorununu azaltır, bağışıklık sistemini destekler.
  • Gün içerisinde daha enerjik ve sağlıklı olunur.
  • Kandaki pH seviyesi ve kan basıncı düzenlenir. Yüksek kolesterol engellenir.
  • Alkali beslenmenin sindirime de faydası vardır. Alkali bazlı beslenme ile asidin sebep olduğu mide sorunları önlenir.

Tüm bu faydalarla birlikte alkali beslenmenin birçok avantajı bulunuyor. Örnek olarak sindirime olan faydaları ve etkilerine bakarsak sindirim sistemini rahatlattığını görürüz. Aşırı asidik beslenildiği zaman mide sorunları oluşur. Fakat burada tam olarak ‘’Alkali beslenilmelidir’’ gibi bir sonuca ulaşmamak gerekiyor. Arasındaki dengeyi kurmak oldukça önemli bir konudur.

Alkali Gıdalar Nelerdir?

Alkali beslenmek genellikle süt, et, kafein, alkol ve şeker gibi işlenmiş, yapay gıdaların tüketimini sınırlandırarak daha fazla meyve ve sebze tüketimine yönelmektir. Böylece vücudun pH seviyesi dengede kalacaktır. Bu aşamada kilo verme özelliğinden dolayı ‘’denemeye değer’’ diyorsanız diyetin çok yönlü incelemesini yapmanızı tavsiye ediyoruz. Alkali beslenmenin temelini meyve sebzeler oluşturuyor. Bunun dışında alkali diyet uygulamak isteyenlerin dikkate alması gereken diğer önemli nokta ise rafine şekerdir. Üstelik rafine şekerler, beraberinde birçok sağlık problemini getiriyor. Bu sebeple vücudu alkali yapan yiyecekler ile beslenmek istiyorsanız, rafine şekeri hayatınızdan çıkarmak gerekiyor. Alkali gıdalara örnek verecek olursak:

  • Greyfurt
  • Limon
  • Avokado
  • Hindistancevizi ve hindistancevizi sütü
  • Badem sütü
  • Yeşil muz
  • Siyah erik
  • Üzüm pekmezi
  • Brokoli
  • Yeşil fasulye
alkali beslenme

Alkali Olmayan Besinler Nelerdir?

Alkali beslenme tam olarak sağlıklı bir yaşam tarzı sunar. Az alkali besinleri saymak istersek, ton balığı, uskumru, hamsi, sardalya, soya sütü, pirinç sütü, kayısı, karpuz, böğürtlen, çilek, siyah üzüm, armut, incir, kuru siyah erik, kuru hurma ve nektarin sayılabilir. Ancak alkali beslenmek istediğiniz zaman tüm bu besinleri tamamen kesmeniz önerilmez. Alkali beslenme sürecinde sağlığı olumsuz etkileyecek bazı besinler, mısır yağı, bal, tatlandırıcılar, mayonez, sert ve işlenmiş peynirler, kahve, mısır, pirinç ve buğday gibi tahıllar olarak özetlenebilir. Diyet sürecinde yeteri kadar protein alındığından emin olmak gerekiyor.

Alkali Beslenme Nasıl Yapılır?

Beslenme sürecinde hamur işi yiyeceklerden ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Mümkün olduğu kadar taze beslenilmelidir. Alkali diyet sürecinde bir diğer önemli noktada yağ kullanımıdır. Yiyecek içine ceviz, balık yağı veya soğuk sıkım zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar katılmalıdır. Kafein ve asit içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Mümkün olduğu kadar pH değeri yüksek su tüketilmelidir. Örnek olarak normal su yerine alkali su içebilirsiniz. Öğünlerinize katacağınız sebzeleri ise mümkün olduğu kadar taze, mevsiminde ve çiğ tüketin.

Alkali diyet sürecindeki en önemli durum, diyetin kişiye özel olmasıdır. Çünkü kronik hastalıklar, alerji, ihtiyaç ve günlük alışkanlıklar doğru bir şekilde planlanmalıdır. Bireylerin herhangi bir gıdayı hayatından çıkarabilmesi, çeşitli mineral ve vitamin eksikliği yaşama ihtimalini artırabilir.

alkali beslenme

Alkali Beslenmenin Zararı Var Mıdır?

Bazı sağlık profesyonelleri alkali diyetin gereksiz olduğunu belirtiyor. Çünkü vücut doğal olarak pH dengesini koruyabilir bu sebeple alkali beslenmeye gerek duyulmaz. Fakat bu konu hakkında pek bir araştırma bulunmuyor. Genel olarak herkesin metabolik özellikleri farklıdır. Bu nedenle alkalik bir diyet uygularken doktordan veya beslenme uzmanından destek almanız öneriliyor. Bunun dışında alkali beslenme zararları açısından bakarsak beslenme planında bir kısıtlama olacağı için vücut için gerekli olan yağ asitlerinde bazı eksiklikler meydana gelebilmektedir. Özellikle protein kaynağı olan kırmızı et, tavuk ve balık eti tüketimi sınırlanır ve vitamin, mineral eksiklikleri görülebilir. Bu sebeple bir uzman kontrolünde yapılmasında fayda vardır.

Alkali Beslenmede Neler Yasak?

Beslenme sürecinde dikkat etmeniz gereken bazı önemli püf noktalar vardır. Alkali beslenme neler yasak ve diyet sürecinde öne çıkan bazı püf noktalar şu şekildedir:

  • Organik meyve ve sebzelere yönelin.
  • Hazır meyve sularından ve asitli içeceklerden uzak durun.
  • En az günde kilogram başına 40 ml su için.
  • Kırmızı et dışında balık veya beyaz et tüketimini artırın. Et gibi diğer hayvansal gıdalarla beraber alkali sebzeleri bolca tüketin.
  • İşlenmiş gıda, fastfood, hazır meyve suları ve GDO’lu gıdalardan kaçının.
  • Alkali beslenmede protein kaynakları sınırlıdır ve yeteri kadar protein almak zordur. Bu sebeple her proteini öğününüze almadan öncesinde alkali besin olup olmadığını araştırın.
alkali beslenme

Alkali Beslenme Listesi

Vücudu alkali yapmak için öncelikle vücudunuzun pH seviyesini tespit edin. Ardından bir doktor desteğiyle alkali beslenme listesi hazırlayabilirsiniz. Liste hazırlarken alkali ve asidik gıdaları birbirinden ayırmak gerekiyor. Alkali gıdalar, sebzelerden, baharatlardan ve bazı bakliyatlardan oluşuyor. Asidik gıda içerikleri ise asitli içecekler, paketli gıdalar, yapay tatlandırıcılar ve işlenmiş gıdalardan oluşmaktadır. Ancak hem asidik hem de alkali gıdalar için bazı istisnalar bulunuyor. Örnek olarak limon, asidiktir fakat alkali değeri yüksektir. Bu tarz detayları göz önüne alarak beslenme listesi hazırlayabilirsiniz.

Genel olarak özetlemek gerekirse diyetlerin veya beslenme alışkanlıklarının kişiden kişiye farklılık gösterebildiğini unutmamak gerekiyor. Alkali diyet yöntemi, sağlık açısından fazla önem taşısa da dikkat edilmesi gereken birçok detayı barındırıyor. Bu sebeple bir diyet veya beslenme programını uygulamadan öncesinde doktorunuza veya beslenme uzmanınıza danışmayı unutmayın.

Eğer Alkali Beslenme ile Sağlık ve Enerjiyi Yeniden Keşfedin! İçeriğimiz ilginizi çektiyse mutlaka Alkali Su Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Yazımıza da göz atmayı unutmayın.

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

SON YAZILAR