Yaz Aylarında Ayakkabı Seçerken Sıkça Yapılan 10 Hata

Özellikle yaz aylarında, ayakkabı mağazalarının vitrinleri; form, renk veya fiyat açısından her zevke hitap eden bolca seçenekle bizleri şımartıyor. Ancak bu konudaki tek önemli şey; yazlık ayakkabılarımızla harika görünmemiz değil! Bu yüzden ayakkabı seçerken; sağlık, rahatlık ve hijyen konusunu da mutlaka göz önünde bulundurmamız gerekiyor…

İşte sıcak havalarda ayakkabı seçerken hepimizin yaptığı ortak hatalar! Bunları bilmekte ve sağlığımız için doğru tercihi yapmakta fayda var!

1. Çok dar taban

Tabanı çok dar ayakkabılar giymek, çirkin bir görüntü yaratır. Ayrıca bacak eklemlerinin deforme olmasına ve ayak baş parmaklarında bunyonların oluşmasına neden olabilir. Dar tabanlı ayakkabılar, içe çekilmiş ayak tırnaklarına ve nasır oluşumuna neden olan cilt tahrişlerine davetiye çıkarır.

2. Ayağın boğum alanının yanlış oturması

Ayağın eğrisi ile ayakkabı tabanının eğrisi uyuşmadığında, ayağınız tüm ayakkabı yüzeyi üzerinde değil; sadece en dıştaki iki noktada duruyor: Topuğun tam altındaki yüzey ve ayak topuğu. Bu tarz ayakkabılar giymek, ayakta kan dolaşımı sorunlarına; nasır oluşumu, aşırı terleme ve bacak ağrılarına neden olabilir.

3. Ayakkabı tabanının ayaktan daha uzun olması

Aşırı uzun ayakkabı tabanları, parmak arası terlik ve sandaletlerin ortak özelliğidir. Bu tarz ayakkabılarda, genelde ayak parmak uçları ile tabanın ön kenarı arasındaki mesafe çok fazladır. Bu durum, ayağın ayakkabı içerisinde fazla serbest olmasına neden olur. Bu mesafe fazla olduğunda, yürümek garip ve güvensiz bir hal alır. Bu da, doku ve eklem hastalıklarına zemin hazırlar. Üstelik merdiven çıkarken de daha fazla zorlanırsınız.

4. Ayakkabı tabanının ayaktan daha kısa olması

Sandalet giyerken, taban çok kısa olduğunda, ayaklarınızı ayak parmağınızla sürekli desteklemeniz gerekir. Bu da, kasların her zaman gergin kaldığı, ayağın yükünün düzensiz bir dağılım gösterdiği anlamına gelir.

5. Çok gevşek ayakkabı

Ayakkabılarınız çok gevşek olduğunda, ayağınızdan düşmelerini engelleyen tek şey, ayak parmaklarınızdır. Hal böyle olunca, bacak kasları aşırı iş görür; bu da çirkin bir yürüyüş sergilemek anlamına gelir. Ayrıca, bu tarz ayakkabılar giymek, parmak ve eklem deformasyonlarına, kallus görünümüne, diz ve sırt ağrılarına neden olabilir.

6. Ayak numarasından daha büyük ayakkabı

Ayak numaranızdan daha büyük bir ayakkabı giydiğinizde, bacağınızı her kaldırdığınızda ayakkabılarınızın düşmesini önlemek için kaslarınızı daha fazla gerginleştirirsiniz. Bu da kolayca takılmanıza ve dengenizi kaybetmenize neden olabilir. Ayağınıza büyük olan ayakkabılar, en az ayağınızı sıkan ayakkabılar kadar sağlığınıza zararlıdır.

7. Doğal olmayan malzemelerden yapılan ayakkabılar

Yaz aylarında, özellikle deri veya tekstil ürünleri gibi doğal malzemelerden yapılmış ayakkabılar giymeniz önerilir. Sıcak havalarda sahte deri ayakkabılar giymek, sağlığınız için tehlikeli olabilir, çünkü yüksek sıcaklıklar çeşitli kimyasal bileşenlerin deriyle etkileşime girmesine neden olur. Ayrıca, bu gibi ayakkabılar, mantar enfeksiyonlarına, sürtünme ve lezyonlara neden olabilir.

Bu yazımız ilgini çekebilir: Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?

8. Rugan ayakkabı

Yılın en sıcak günlerinde, günlük olarak rugan ayakkabı giymekten kaçının. Bu tür ayakkabıların hava sirkülasyonu ve nem emme konusunda iyi bir sicili yoktur. Dahası, bu ayakkabılar sıcaklık değişikliklerine karşı hassastırlar; sıcaklık arttıkça çatlama ihtimalleri daha da artar.

9. Çorapsız giyilen kapalı ayakkabılar

Yaz aylarında, kapalı ayakkabıları çorapsız giymek, ağır terlemeye ve topuklarınızın derisinin tahriş olmasına neden olur. Eğer çorap giymek için hava çok sıcaksa; hava alan ince çoraplar tercih edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Ayak Derileri Neden Soyulur?

10. Düz tabanlı ayakkabılar

Düz tabanlı ayakkabıları, günde 1-2 saatten fazla giymek sağlığınıza ciddi biçimde zarar verebilir. Bu gibi ayakkabılar, topukların yürüyüş yüzeyine olan etkisini yumuşatmak için tasarlanmamıştır, bu da iskeletinizin her adımda bir mikro travma yaşadığı anlamına gelir. Bir diğer dezavantaj ise bacaklarınızın sürekli gergin olmasıdır. Ayrıca, bu tarz ayakkabılarda, vücut ağırlığı ayak boyunca eşit dağılmaz. Ekstra tabanlık kullanarak bu zararlı etkileri büyük oranda azaltabilirsiniz, ancak yine de gündelik ayakkabı için en doğru tercih 0.8-1.5 inçlik bir topuk ile şekillendirilmiş ayakkabılar olacaktır.

Yararlanılan Kaynak

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

SON YAZILAR