Ana Sayfa Genel Kadınlarla Kurduğu Çöp Toplama Ekibiyle Beyrut’a Geri Dönüşümü Getiren 81 Yaşındaki Kadın

Kadınlarla Kurduğu Çöp Toplama Ekibiyle Beyrut’a Geri Dönüşümü Getiren 81 Yaşındaki Kadın

0

İnsanlar ikiye ayrılır; dünyanın kendisine hizmet etmek zorunda olduğunu düşünenler ve de dünyayı korumanın sorumluluğunu üzerine alıp dünyaya hizmet edenler… Şimdi hikayesini anlatacağımız yaşlı kadın, dünyayı korumanın sorumluluğunu üzerine alanlardan. Üstelik o, tüm dünyada ses getiren girişimine genç sayılmayacak bir yaşta başlıyor ama kısa sürede çok fazla şey başarıyor!

İşte 81 yaşındaki çevre aktivisti Zeinab Moukalled’in tüm dünyaya ilham veren hikayesi.

81 yaşındaki Zeinab Moukalled, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yaşıyor. Onun hikayesi, 1980 ve 90’lı yıllarda, 15 yıl sürecek İsrail işgalindeki köyü Arabsalim’de çöplerin toplanmadığı döneme dayanıyor.

O dönemde, Beyrut sokaklarının çöplerle dolduğunu, atıkların denize döküldüğünü ve çocukların kir içinde gezdiğini söyleyen Zeinab, önce muhtara gidip yardım istiyor. Ancak aldığı cevap “Niye dert ediyorsun, Paris mi sanki burası?” oluyor.

Aldığı yanıt üzerine Zeinab, bu işi kendi imkanlarıyla halletmeye karar veriyor. Ve köydeki kadınları yardıma çağırıyor. Böylece sadece kadınlardan oluşan bir çöp toplama ekibi kuruyor.

Zeinab, erkeklerden yardım istememesinin nedenini ise, özellikle kadınları güçlendirmek istemesi ve onların bu işi daha iyi becereceklerine inanması olarak açıklıyor.

Zeinab’ın arkadaşı Khadija Farhat, kendi parasıyla bir kamyon alıyor. Zeinab da, evinin bahçesini geri dönüşüm için gelen atıklara ayırıyor…

Köyde yaşayan 10 bin kişinin çöplerinin toplanması için para vermeyeceğini bildikleri için, 46 tane gönüllü kadın 19 yıl boyunca bu projeye yılda 40 dolar ayırıyor. Böylesine özel bir iş için bir araya gelen kadınlar, geri dönüşüme uygun cam, kağıt ve plastikleri toplayarak işe başlıyorlar. Bugün geldikleri nokta ise bambaşka. Çünkü artık elektronik atıkları dahi toplayabiliyorlar ve de Lübnan’ın sıcak hava koşullarında nasıl gübreleme yapacaklarını danışabilecekleri bir de araştırmacıları var.

Zeinab’ın “Dünya’nın Çağrısı” ismini verdiği ve sadece kadınlardan oluşan bu kuruluş, neredeyse 20 yıldır; tüm dünyaya kendi imkanlarıyla yarattıkları mucizeyi gösteriyorlar!

Kurdukları girişime ilk kez 3 yıl sonra yetkililer onlara yardım ediyor ve 300 plastik çöp kutusu ile bir parça arsa veriyor. Böylece Zeinab da, atıklar için kullandığı bahçesine geri kavuşuyor. 10 yıl sonra ise İtalya Büyükelçiliği onlar için bir depo inşa edilmesine yardımcı oluyor. Zeinab, ayrıca projeyi merak eden aktivist ve öğrencilerin ziyaretlerini de zevkle kabul ediyor.

Tek bir kadının girişimi sonucu kurulan “Dünya’nın Çağrısı”, 2015 yılında Beyrut’un ana katı atık sahası kapatıldığı için şehrin her yanının çöple dolmasıyla daha da fazla ilgi görüyor.

İnsanlar çöpleri evlerine kabul etmeyince, havaalanı yakınlarına yığılan çöpler, marka akınına uğruyor. Ve bu durum, uçaklar için ciddi tehlike oluşturuyor. Bu sorun için ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar; halledemiyorlar ve en sonunda bu çöp alanı da kapatılmak zorunda kalıyor.

Sonra zehirli çöp yığınları Akdeniz’e dökülmeye başlanıyor. Lübnan Hükümeyi, çöpleri yakmak ve elektrik üretmek istediklerini söylese de zehirli maddelerin yakılması, havayı da zehirlemek anlamına geleceği için, aslında son derece tehlikeli.

Şimdilerde; Zeinab Moukalled’in ev tipi geri dönüşüm ekibinden ilham alan başka köyler de, bu büyük sorun için yeni bir insiyatif oluşturdu. Zeinab ise bu köylülere bakınca 20 yıl önceki hallerini gördüğünü söylüyor.

Ve onlara bir de mesajı var: “Bir sürü zorlukla karşılaşacaksınız ama her şey sabrınız ve kararlılığınızda bitiyor.”

Tek başına Dünya için başlattığı girişimle tüm dünyaya örnek olan bu yaşlı kadının, tüm bu yoğunluğa rağmen Arapça alanındaki doktorasını 70 yaşındayken başarıyla verdiğini de söylemesek olmaz!

“Bizim Arabsalim de yaptığımızı herkes yaparsa, Lübnan’da çöp sorunu diye bir şey kalmayacak.” diyen Zeinab, sözlerini şu net cümleyle sonlandırıyor:

“Dünyaya bakmak bizim sorumluluğumuz… Ne yaparsak yapalım, siyasetçilerin umrunda olmayacak. Yani her şey yine bize bağlı.” 👏

Yararlanılan Kaynak

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz