Hiç Bitmeyen Ağlama Krizlerine Dikkat! 4 Yaş Sendromu Nedir? Ne Zaman Biter?

Çocuklar, gelişim dönemi sürecinde her yaşta farklı sendromlar yaşayabiliyor. Yani yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda farklı ruhsal ve psikolojik süreçlerden geçebiliyor. Birçok problem ile baş etmeye hazırlanan çocuklar, gelişim dönemlerinde daha önce karşılaşmadığı şeylerle karşılaşabiliyor. Aynı zamanda farklı davranışları sadece bazı yaşlarda ilk defa sergiliyor. Bu aşamada 4 yaş sendromu nedir? 4 yaş sendromu nasıl biter? Ve aynı zamanda ağlama krizlerine nasıl çözüm bulunur? Gibi sorular gündeme gelebiliyor. İşte yanıtlar…

4 Yaş Sendromu Nedir?

4 yaş sendromu özelikle ebeveynleri korkutan, çocukların davranışlarındaki değişimlerin takip edildiği dönemlerden birisidir. Aynı zamanda 4 yaş sendromu, 2 yaş sendromundaki gibi tüm çocuklarda olmayabilir. Eğer 4 yaş sendrom belirtileri ile karşılaşmadıysanız şanslı olduğunuzu belirtebiliriz. Çünkü bu dönem, en zor gelişim dönemlerinden biri olarak kabul ediliyor. Genel olarak 4 yaş sendromu nedir? belirtileri ile şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Farklı ilgi alanlarına yönelmek ve ısrarcı olmak,
  • Sıklıkla ‘’hayır’’ kelimesini kullanmak,
  • İştahta azalma durumu,
  • Yüksek hayal gücü ile yoğun mizah yeteneği,
  • Yüksek sesle bağırmak veya konuşmak,
  • Sır saklamak, yalan söylemek,
  • Hayali arkadaşlar edinmek,
  • Ağlama krizleri ve öfke nöbetleri olarak sıralanabilir.
4 yaş sendromu

Sürekli Ağlayan 4 Yaşındaki Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Özellikle 4 yaş sendromunda en sıkıntı problemlerden birisi, sebepsiz ağlama krizi ve öfke nöbetleridir. Bu tarz durumlarda çocuğa müdahale etmek yerine sakin kalmak ve üzerine gitmemek önemlidir. Kriz hafiflediğinde ise yumuşak ve sakin bir ses tonu ile iletişime geçmek gerekir.

4 yaş sendromu belirtileri erkek ve kız çocuklarında benzer olarak ortaya çıkar. Fakat erkeklerde testosteron hormon artışı ile saldırgan davranışlar ve öfkenin daha üst seviyede olmasına neden olabilir. 4 yaşında olan ve bu belirtilerle karşılaşan anne ve babaların doğru davranış ve tutum ile çocuklarını desteklemesine ihtiyaç duyulur.

4 yaşındaki çocuğun sürekli ağlaması ile ebeveynler kendilerini çaresiz hissediyor olabilir. Bu süreçte öfke ile yaklaşmak yerine ne istediğini öğrenmek önemlidir. Bu süreçte çocukların sosyalleşmesine yardımcı olmak, arkadaşlık ilişkilerini geliştirmek ve kafasının dağılmasını sağlamak gerekir.

4 Yaş Sendromu Nasıl Atlatılır?

Ebeveynlerin 4 yaş sendrom konusuyla alakalı en merak ettiği sorulardan bir diğeri, ‘’4 yaş sendromu nasıl atlatılır?’’ sorusu oluyor. Genellikle bu dönemde meydana çıkacak bazı durumlara karşı tedbir alarak, süreci daha profesyonel bir şekilde yönetebilmek mümkündür. Sendromun aşırı şekilde kendini gösterdiği çocuklarda ise destek alınması gerekiyor. Bunun dışında olumsuz davranışların kaynağını belirlemek oldukça önemlidir. Bu sorunun çevreden mi veya aileden mi kaynaklandığını bilmek gerekir.

Eğer 4 yaş ağlama kriz ve öfke nöbetleri ile sıklıkla karşılaşıyorsanız 4 önemli taktiği sizlere veriyoruz…

4 yaş sendromu

Çocuğa Koşulsuz Sevgi Vermek

Okul öncesi dönemde olan çocuklar ve bu tarz bir sendrom yaşayan çocuklar, ailelerinin sevgilerini ölçmeye meyillidir. Bunu amaçlayarak bazı davranışlar geliştirebilirler. Özellikle ‘’Senden nefret ediyorum!’’ gibi sözler kullanan çocuklara her daim sevildiğini hissettirmek gerekir. Yani bu tarz anlarda ebeveynlerin tepkileri kilit bir noktadadır diyebiliriz.

Çocukların Kendi Kararlarını Vermesini Sağlamak

4 ila 5 yaş sendrom sürecinde çocuklara sınırları olduğunu ve aynı zamanda her istediklerini elde edemeyeceğini öğretmek gerekir. Aynı zamanda çocuklara bağımsızlık kazandırma sürecinde kendi kararlarını vermesini sağlayabilirsiniz. Unutmayın, bu dönemi atlatan çocuklar, ileri zamanda daha güçlü bir kişilik yapısına sahip olur.

4 yaş sendromu

Çocuğun Gelişimine Uygun Tepkiler Vermek

Bazı tepkilerle çocuklara aitlik duygusu vermek oldukça önemlidir.

  • Şu an kızgın olduğu için bu şekilde konuşuyorsun. Ama ben senin annen/babanım bu durum değişmeyecek.
  • Burası senin evin, hiçbir yere gidemezsin. Ben seni çok seviyorum.
  • Sen ne yaparsan yap sana olan sevgim değişmez.

Gibi cümleler ile çocuklar kendini güvende ve rahat hisseder. Aynı zamanda ailesinin her durumda koşulsuz sevgi vereceğini bilir. Bu durum ise çocukların öfke nöbetlerini azaltır.

Çocukları Rahat Hissettiren Rutinleri Oluşturmak

Bazı konularda rutine sahip olmak çocukları rahatlatır. Çünkü eğlence ve dinlenmeye ihtiyaç duyulduğu kadar düzene ve kurallara ihtiyaç duyar. Aynı zamanda kurallardan memnun olmayan ve kurallara uymayı istemiyor gibi görünen çocuklar bile rutinlerle daha rahat hissediyor. Özellikle 4 yaş sendrom sürecinde çocuklarda rutin oluşturulan durum ve etkinliklerin arasında zaman aralığı bırakarak çocuklara devamlı olarak bildirmek oldukça önemlidir.

4 yaş sendromu

4 Yaş Sendromu Ne Kadar Sürer?

4 yaş sendrom süresi, genellikle birkaç ay veya 4 yaş boyunca sürebilir. Bu konuda hakkında net bilgi vermek mümkün değildir. Çünkü her çocukta görülen sendromlar ve süreleri farklılık gösterebilir. Sonuç olarak bazı sorumluluklarla birlikte çocuklarınıza yardımcı olabilirsiniz. Özellikle ev içerisinde yapılan aktiviteler, onların daha sağlıklı ve mutlu kalmasına yardımcı olacaktır.

Hiç Bitmeyen Ağlama Krizlerine Dikkat! 4 Yaş Sendromu Nedir? 4 Yaş Sendromu Ne Zaman Biter? İçeriğimiz ilginizi çektiyse, 5 Yaş Boy Kilo Kaç Olmalı? 5 Yaş Çocuk Gelişimiyle Alakalı Tüm Detaylar! Yazımıza göz atmanızı öneriyoruz.

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

SON YAZILAR