Boy Uzatma Yolları

Yazımızda boy uzatma yolları, boy uzatma egzersizleri, boy uzatma yöntemleri, boy uzatma teknikleri ve boy uzatma hareketleri gibi başlıklara değinerek boy nasıl uzar sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Keyifli okumalar!

Ülkemizde yapılan araştırmalar nüfusumuzun %60’ının boyundan memnun olmadığını göstermektedir. Bunun doğrultusunda birçok kişi boy nasıl uzar ve boy uzatma yolları nelerdir merak etmektedir. Boy uzatma konusunda birçok yanlış anlaşılma bulunmaktadır. Burada önemsenmesi gereken iki konu vardır; birincisi boyun ergenliğe kadar uzadığıdır. İkincisi ise boyun bazı faktörler çerçevesinde uzayabildiğidir. Boyumuz ergenliğimize kadar yani 19- 22 yaş aralığımıza kadar uzamaktadır. Bu yaştan sonra büyüme bölgelerimiz kapanmaktadır. Bu yaşlardan sonra üzerine düşmemiz gereken şey boyumuzun uzaması değil, var olan boyumuzun kısalmamasıdır. Çünkü boy uzaması durduktan sonra gün içinde yaptığımız aktivitelerimiz ve alışkanlıklarımız postürümüzü bozar ve boyumuzun kısa görünmesine neden olur. Diğer bir yandan boyumuzun uzamasını genetiğimiz, etnik kökenimiz, beslenmemiz, egzersiz alışkanlıklarımız ve günlük alışkanlıklarımız direkt olarak etkiler. Ergenliğe kadar olan kısımda boy uzamasının %75’i genetik, geri kalan %25’i beslenme, spor ve yaşam alışkanlıklarıdır.

Yani boy uzatma yollarına geçiş yapmadan önce boy uzamasının iki bölüme sahip olduğu mutlaka anlaşılmalıdır. Ergenliğimize kadar olan kısıma kadar spor, beslenme ve yaşam alışkanlıkları düzenlenlenmelidir. Bundan sonraki kısımda ise var olan boy muhafaza edilmelidir. İşte tüm yönleriyle boy nasıl uzar, boy uzatma egzersizleri nelerdir ve boy uzatma yöntemleri nelerdir sorularının cevapları.

Boy nasıl uzar?

Boy nasıl uzar daha doğrusu boy biyolojik olarak nasıl uzar sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz; kemiklerin arasında bulunan büyüme plakları yani epifiz ve metafiz boy uzamasını sağlar. Bu plaklar gelişir, bu sayede hücreler kemik yapısının uzamasını destekler. Yani boy, kemik uzunluğunun artması ile birlikte uzar.

Boy kaç yaşına kadar uzar?

Boy kaç yaşına kadar uzar ve boy uzaması kaç yaşından sonra kesilir sorularının cevabı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Boy nasıl uzar sorusunun cevabında yer verdiğimiz plakların en çok geliştiği dönem ergenliktir. Daha sonraki süreçte plaklarda meydana gelen kapanmadan sonra uzama işlemi gerçekleşmemektedir. Yani ergenlik döneminin bitmesi ile birlikte boy uzaması da bitmektedir. Bu yaş aralığı da 19- 22 yaş arasıdır.

Boy uzaması etkiyen faktörler nedenler nelerdir?

Boy uzamasını etkileyen nedenler birden fazladır. Bu nedenler arasında beslenme, etnik köken, doğum ağırlığı ve genetik bulunmaktadır. Anne ve babanın gen durumu kişinin ne kadar uzayacağının habercisidir. Diğer bir yandan araştırmalar kilolu doğanların uzun boylu, zayıf doğanların ise kısa boylu olabileceğini göstermektedir. Boy uzaması için özellikle ergenlik çağında düzenli, çeşitli ve yeterli beslenmek büyük öneme sahiptir. Ayrıca boy uzatan egzersizler ve boy uzatan sporlar ile süreç desteklenmelidir. Fakat bu cümlelerden ”egzersiz ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları sadece ergenlik dönemine kadar yapılmalıdır” anlamı çıkartılmamalıdır. Beslenme ve egzersizin boy uzamasına maksimum seviyede etki ettiği dönem ergenlik dönemidir. Ergenlik döneminden sonra da egzersiz ve sağlıklı beslenme tüm hayata yayılmalıdır.

Boy uzatma yolları nelerdir?

Boylarının uzamasını isteyen birçok kişi boy uzatma yolları, boy uzatma yöntemleri ve boy uzatma teknikleri nelerdir sorularının cevabını merak etmektedir. Boy uzatma yollarını maddeler halinde açıklamak mümkündür. Bu maddeler ile boy uzatmak için yapılması gerekenleri en net haliyle anlayabilirsiniz. Bu maddelerden sonra boy uzatan egzersizler ve dahasını da bulabilirsiniz.

Egzersiz: Boy uzatabilmek için fiziksel destek büyük öneme sahiptir. Bu yüzden boy uzatma egzersizlerine gereken önem verilmeli, bu egzersizler günlük düzenli olarak yapılmalıdır. Boy uzatan egzersizleri sayfanın aşağısında bulabilirsiniz.

Duruş Bozuklukları: Duruş bozuklukları mutlaka giderilmelidir. Bu doğrultuda ergonomik çalışma koşullarına önem verilmelidir. Postür düzelten egzersizler yapılmalıdır.

Beslenme: Boy uzaması için -özellikle ergenlik döneminde- sağlıklı, çeşitli ve yeterli bir şekilde beslenilmelidir. Hiçbir öğün atlanmamalı, dengeli beslenmeli ve güne sağlam bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Vitamin ve minerallere gereken önem verilmelidir.

Nefes: Doğru nefes almak boy uzamasını etkilemektedir. Doğru bir şekilde nefes alındığı zaman dolaşım düzenlenmektedir. Dolaşımın düzenlenmesi büyüme hormonlarının yeterli bir şekilde salgılanması ve gerekli yerlere ulaşması demektir.

Uyku: Atalarımızdan kalan ”Uyusun da büyüsün” ninnisi uykunun boy uzamasındaki yerinin en güzel açıklayıcısıdır. Vücudumuzdaki mikro kas hasarlarının, yaraların iyileşmesi ve boyumuzun uzamasının en büyük nedeni büyüme hormonlarıdır. Büyüme hormonlarının en verimli salgılandığı zamanlar ise uyuduğumuz ve dinlendiğimiz zamanlardır. Bu yüzden düzenli ve yeterli bir şekilde uyunmalıdır.

Esneme: Esneme egzersizleri ve esneme hareketleri hayatımızın birçok kısmında büyük öneme sahiptir. Örneğin ergenlik dönemine kadar boyumuz uzamaktadır. Fakat daha sonrasında bu uzama bitmektedir. İşte bu noktada önemli olan var olan boyumuzu en iyi şekilde göstermemizdir. Yani bu ne anlama gelir? Gün içinde işlerin yoğunluğu, oturma pozisyonumuz, hareketsizlik veya aşırı hareketlilik, çalışma koşulları ve dahası postürümüzü bozar. Bozulan postür ise boyumuzun kısalması demektir. İşte bu noktada esneklik ve omurga açıklığı büyük bir öneme sahiptir. Aslında pilates boy uzatır mı sorusunun cevabı da budur. Yani boy uzamamız bittikten sonra omurga açıklığımızı sağlamamız ancak bu tarz egzersizler ile mümkündür.

Postür: İyi bir duruş aynı zamanda yeteri kadar uzamak anlamını taşır. Postürü iyi olan kişinin baş ve boyunu hizalıdır. Aynı zamanda kişi kambur değildir. Bu durum kasların gevşek olmasını, omurganın düzelmesini ve boyun uzamasını destekler. Bu yüzden hem ayakta hem de otururken doğru durmaya ve doğru durmayı destekleyici aktivitelerde bulunmaya özen gösterilmelidir.

Boy uzatan sporlar hangileridir?

Boy uzatan sporlar hangileridir ve boy uzatan spor dalları nelerdir sorularının birden fazla cevabı bulunmaktadır. Fakat burada bir bilgi unutulmamalıdır. Bir kişinin boy uzaması %75 oranında genetikle alakalıdır. %25’lik bir kısmı ise yaşam alışkanlıkları, beslenme, spor ve egzersizler ile alakalıdır. Tüm faktörler ise 19- 22 yaşımıza kadar etkili olmaktadır. Yani bu yaştan sonra boy uzamamız durmaktadır. Fakat bu döneme kadar boy uzaması için yapılabilecek spor türlerielbet bulunmaktadır. Boy uzatan spor dalları arasında ise hentbol, yüzme, bisiklet, düzenli yürüyüş, voleybol, basketbol gibi sporlar bulunmaktadır. Bu spor türlerinin boy uzattığı halk arasında bilinmektedir. Bunlara ek olarak özellikle pilates boy uzatır mı sorusunun cevabı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Pilates direkt olarak boy uzamasına etki etmemektedir. Pilates sırt kaslarını güçlendirir ve omurlar arası mesafenin açılmasını sağlar. Bu sayede kişi potansiyel boyunu maksimum oranda kullanabilir. Yani konu potansiyel boyu kullanmak ise pilates bunu layıkıyla sağlar.

Boy uzatma egzersizleri nelerdir?

Eğer siz de boy uzatma yolları arasında yer alan boy uzatma egzersizleri ve boy uzatma hareketlerini merak ediyorsanız bu egzersizlere göz atabilirsiniz:

Boy uzatma egzersizleri: Uyku Pozisyonu


● Yatağa sırt üstü uzanın.
● Yüzünüz tavana baksın.
● Ayaklarınızı tam zıt yöne, yani aşağı doğru gerdirin.
● 10 saniye bekleyin ve bırakın.
● Ve hareketi tekrar edin.

Not: Bu egzersizi gün içinde yapmanız büyük öneme sahiptir. Bunun dışında araştırmalar sırt üstü uyumanın omurga açıklığı için büyük öneme sahip olduğunu göstermektedir.

Boy uzatma egzersizleri: Yerde Yüzme


● Yüz üstü uzanın.
● Bacaklarınızı ve ellerinizi uzatabildiğiniz kadar uzatın.
● Yüzünüzü yere baksın ve başınızı yukarıda konumlansın.
● Sağ kolunuzu kaldırdığınızda sol bacağınızı kaldırın.
● Sol kolunuzu kaldırdığınız zaman ise sağ kolunuzu kaldırın.
● Bu hareketi 3- 4 set 12 tekrar olacak şekilde tekrarlayın.

Boy uzatma egzersizleri: Ters Duruş

● Bir barfiks barında baş aşağı sarkılır.

Not: Bu hareket yapılırken aşırı dikkatli olunmalıdır. Mümkünse birisinin kontrolünde yapılmalıdır. Eğer kişinin bacak kasları güçsüzse, bu hareket kesinlikle yapılmamalıdır.

Boy uzatma egzersizleri: Ters Kambur

● Yüz üstü yatılır ve bacaklar uzatılır.
● Eller yere koyulur ve kollar kırılmayacak şekilde kafa bele doğru götürülür.
● 10 saniye bu pozisyonda kalınır.

Not: Bu hareket günde 4 defa tekrar edilebilir.

Boy uzatma egzersizleri: Sopa İle Esneme

● Omuz açıklığından biraz daha uzun olan bir sopa ele alınır.
● Sopa her iki ucundan tutulur.
● Yukarı doğru kaldırılır.
● Daha sonrasında yukarı ve arkaya doğru kaldırılabildiği kadar kaldırılır ve gerinilir.

Boy uzatma egzersizleri: Bara Asılma

● Düz bir bar bulunur.
● Haftanın 6 günü 5 dakika bara asılınır.
● Bara asılınırken bir hareket yapılmaz.
● Her asılışta 10 saniye beklenir.

Boy uzatma egzersizleri: Omuz Üzerinde Durma

●Sırt üstü uzanılır.
● Yerden destek alarak bacaklar yukarı doğru dikilir.
● Sırt eller ile desteklenir.
● Dirsekler yerden destek alır.
● Bu şekilde yukarı doğru esnenir.
● Bu pozisyonda bacaklar doğru açıda durmalıdır.

Boy uzatma egzersizleri: Öne Doğru Esneme

● Ayakta durulur.
● Bacaklar bükülmeden öne doğru yavaşça eğilinir.
● Yeterli esneme sağlandıktan sonra eller yere değdirilebilir.

Boy uzatma egzersizleri: İp Atlama

● Düzenli olarak yumuşak zeminde ip atlanılır.

Not: Eğer bir bel rahatsızlığınız bulunuyorsa bu egzersizi yapmamanız önerilir.

Boy uzatma egzersizleri: Köprü egzersizi

● Sırt üstü uzanılır.
● Kollar yanlara doğru paralel bir şekilde uzatılır.
● Bacaklar dizden bükülür ve kalça yukarı kaldırılır.
● Yukarı kalkarken yavaşça nefes verilir.
● Aşağı inerken yavaşça alınır.
● Hareket günde 4 set 12 tekrar olacak şekilde tekrar edilir.

Not: Bu hareketler dışında genel esneme hareketleri ile de omurga açıklığı sağlanabilir.

Boy uzatan yiyecekler hangileridir?

Boy uzatan yiyecekler aslında boyun uzamasını sağlayan vitamin ve mineralleri içeren yiyeceklerdir. Boy uzatan yiyecekler, yani diğer bir deyişle boy uzatan gıdaları şöyle sıralamak mümkündür:

Melatonin içeren gıdalar: Ayçiçeği çekirdeği, ceviz, yulaf ezmesi, arpa, salatalık, brokoli, zeytin, nar, üzüm, kuşkonmaz, mısır, yer fıstığı, kiraz.

Demir içeren gıdalar: Kabuklu yemişler, yumurta, kuru baklagiller, balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kümes hayvanları ve kırmızı et.

C vitamini içeren gıdalar: Sivri biber, kavun, karpuz, ananas, çilek, portakal, kuşburnu, kırmızı lahana, kivi, kavun.

Magnezyum içeren gıdalar: Mercimek, somon balığı, fındık, avokado, siyah çikolata, ıspanak, kabak, balık, yeşil fasulye, avokado, muz, soya fasulyesi, susam, ay çekirdeği, kaju.

Kalsiyum içeren gıdalar: Sardalya, koyu yeşil yaprak sebzeler, fasulye, fındık, yoğurt, süt, badem, balık, incir.

Arjinin içeren gıdalar: Yer fıstığı, soya fasulyesi, kabak çekirdeği, tavuk.

D vitamini içeren gıdalar: D vitamini içeren gıdalar yumurta sarısı, somon, peynir, ton balığı.

Protein içeren gıdalar: Yumurta, tavuk, süt, peynir.

Boy uzatan vitamin ve mineraller hangileridir?

Özellikle ergenlik dönemine kadar olan kısımda çocukların vitamin ve mineraller açısından zengin beslenmesi büyük öneme sahiptir. Çünkü vitamin ve mineral açısından zengin beslenildiğinde kaslar ve kemikler sağlıklı olacaktır. Güçlü kaslar ve kemikler sağlıklı uzayan boy anlamını taşımaktadır. Boy uzatan vitaminler ve boy uzatan mineraller birden fazladır. Bu vitamin ve mineralleri şu şekilde sıralayabiliriz:

C Vitamini: C vitamini güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Vücut direncini artıran bu vitamin aynı zamanda kas ve kemik sistemi için de büyük öneme sahiptir.

D Vitamini: D vitamini kas ve kemik sağlığı için büyük önem taşımaktadır. D vitamini ile kemikler sağlıklı ve fonksiyonel tutulmaktadır.Özellikle gelişim çağındaki çocuklar D vitamini açısından zengin beslenmeye ve yeterli oranda güneşlenmeye özen gösterilmelidir. D vitamini eksikliği diş çürümesi ve zayıf kemikler olarak görülebilmektedir.

Kalsiyum: Kalsiyum kemik sağlığı için olmazsa olmazlardandır. Her yaş grubundan birey sağlıklı kemikler için yeteri kadar kalsiyum tüketmelidir. Kalsiyum deposu olarak bilinen besinlerin başında ise süt ve süt ürünleri gelmektedir. Ayrıca D vitamini ile birlikte tüketilen kalsiyum, ekstra etki sağlamaktadır.

Protein: Protein eksikliği kilo kaybı, büyüme geriliği gibi bazı problemlere neden olmaktadır. Proteinde bulunan aminoasitler tüm dokuların yapımında kullanılmaktadır.

Magnezyum: Vücudumuz kalsiyum ve D vitaminini doğru bir şekilde işlemek için magnezyuma ihtiyaç duymaktadır.

Boy uzatan ilaçlar ve haplar güvenilir midir?

Zaman zaman sosyal medyada ve internette boy uzattığı iddia edilen ilaç ve hapların reklamlarını görmekteyiz. Bunun doğrultusunda birçok kişi boy uzatma ilaçları güvenil midir sorusunun cevabını merak etmektedir. Bu ilaçların birçoğunun doğruluğu ve etkinliği kanıtlanmamıştır. Bu yüzden bu ürünler kullanılmadan önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Bilimsel olarak büyüme bölgesi kapandıktan sonra uzamak mümkün değildir. Ancak uzamanın devam ettiği ergenlik çağında boy uzamasını destekleyen vitamin ve mineral takviyeleri doktorlar tarafından önerebilmektedir.

Gizli topuklu ayakkabılar ve boy uzatan tabanlıklar kullanılabilir mi?

Son zamanlarda birçok kişi gizli topuklu ayakkabılar veya boy uzatan tabanlıklar kullanmaktadır. Bu tarz aparatlar ve ayakkabılar dışarıdan fark edilmeden uzun görünmeyi sağlamaktadır. Boy uzatan tabanlıkların fiyatı 15 ile 50 TL arasında değişmektedir. Diğer bir yandan gizli topuklara sahip olan ayakkabıların fiyatları ise 150 TL ve 750 TL arasında değişmektedir. Ergenlik döneminin bittiği ve boy uzamasının durduğu zamanda bu tarz aparatlar ile boy uzun gösterilebilir. Fakat burada kullanılan aparatın ve ayakkabının ortopedik açıdan yeterli olduğu doktor tarafından onaylanmalıdır.

Boyu uzun gösteren giyim hileleri nelerdir?

Özellikle kadınların uygulayabileceği boyu uzun gösteren giyim hilelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

● Dik yakalı kıyafetler kişiyi kısa gösterirken, V yakalı bluz ve kazaklar kişiyi uzun gösterir.
● Hafif bir kumaştan yapılan derin yırtmaçlı bir elbise kişiyi uzun gösterir.
● Geniş paçalı pantolonlar bacak boyunu uzun gösterir.
● Yüksek belli pantolonlar bacak boyunu uzun gösterir.
● Uzun etek ve kısa bluz kişiyi ince ve uzun gösterir.
● Yatay çizgiler yerine dikey çizgili elbiseler giymek kişiyi uzun gösterir.
● Canlı renkli ayakkabılar kısa olan bölgeye dikkat çekerken pastel renkli topuklular, bacakları daha uzun göstermeye yarar.
● Tek renk giyinmek kişiyi uzun gösterebilir.

Eğer kendinizi profesyonel anlamda uzun göstermek istiyorsanız mutlaka ama mutlaka bu yazımızı okuyun: Kısa Boylu Kadınlar Nasıl Giyinmeli: Daha Uzun Ve İnce Gözükmenizi Sağlayacak 7 Basit İpucu

Gün içinde boy değişimi

Gün içinde boy değişimi, boy uzatma yöntemleri ile ilgili olmasa da merak edilen bir konudur. Bunun sebebi gün içerisinde omurgamızın büzülmesidir. Büzülen omurga boyun kısalması anlamını taşımaktadır. Örneğin 10 dakika uzandığımız zaman boyumuz 5 mm uzar. Bunun sebebi omurganın doğal şekline dönmesidir.

Bugün boy nasıl uzar, boy uzatma yolları, boy uzatma egzersizleri, boy uzatma yöntemleri, boy uzatan vitamin ve mineraller, boy uzatan yiyecekler, boy uzatma hareketleri, boy uzatan stil önerileri gibi konuları ele aldık. Eğer sizin de merak ettiğiniz konular var ise yorum bırakmayı unutmayın.

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

SON YAZILAR