Kulak Nasıl Temizlenir?

Bu yazımızda kulak nasıl temizlenir, kulak çöpü zararlı mıdır, evde kulak temizleme yöntemleri, kulak temizlerken dikkat edilmesi gerekenler konularını ele alacağız. Keyifli okumalar!

Her şeyden önce kulağın kendi kendini temizlediği unutulmamalıdır. Her gün kulak temizliği yapmak, aşırı kulak kiri oluşumuna sebebiyet verir. Bununla birlikte kulağımız ve işitme kanallarımız tozlara, bakterilere karşı savunmasız kalır. Fakat sağlık sorunları olduğu durumlarda kulak kendini temizleyememektedir. Bu durumlarda hekimlere danışılmalı ve hekimler tarafından tedavi uygulanmalıdır.

Bununla birlikte siz de kulağın mekanizmasını bozmayacak şekilde evde kulak temizleme yöntemleri ile kulaklarınızı temizleyebilirsiniz. İşte ‘Kulak nasıl temizlenir?’ sorusuna cevap olacak o yöntemler!

Not: Evde kulak temizleme yöntemlerini, kulak zarı deliği ve kulak enfeksiyonu gibi sağlık sorunları olmayanlar uygulayabilir. Ayrıca bu yöntemler uygulanmadan mutlaka doktorlara danışılmalıdır.

Aşırı kulak kiri nasıl anlaşılır?

Eğer aşağıdaki maddeleri yaşıyorsanız kulağınızdaki kir oranı fazlalaşmış olabilir.

• Kulakta çınlama duyulması
• Kulağın kötü bir kokuya sahip olması
• Kulağın sürekli olarak kaşınması
• Kulakta doluluk hissi
• Kulakta ağrıların meydana gelmesi

Evde kulak temizleme yöntemleri:

Evde kulak temizleme yöntemlerini uygulayanlar, kulak zarı deliği ve kulak enfeksiyonu gibi kulak sağlığı sorunlarına sahip olmamalıdır. Bu yüzden bu tarz hastalıklardan haberdar olmalı, yöntem mutlaka doktora danışılmalıdır. İşte ‘Evde kulak nasıl temizlenir?’ sorusuna cevap olacak evde kulak temizleme yöntemleri.

Pamuk ile kulak temizleme

Kulak çöpü ile kulak temizlemenin doktorlar tarafından önerilmediğini düşündüğümüzde, doktorlar tarafından önerilen yöntem pamuk ile kulak temizlemedir. Yapmanız gereken oldukça basittir. Kulak dışına doğru fazla kir biriktiyse, bir parça pamuk alarak kulağın görünen kısmını banyodan sonra temizleyebilirsiniz. Bunu haftada bir kez yapabilirsiniz.

Sıcak su ile kulak temizleme

Bir şişeye kulağınıza zarar vermeyecek sıcaklıkta, sıcak su doldurun. Sıcak su doldurduğunuz şişeyi kulak üstünde 20-30 dakika bekleterek kirin yumuşamasını bekleyin. Kulak kiri bu şekilde yumuşayarak basit bir şekilde temizlenecektir. Bir pamuk yardımıyla kiri fazla içeriye girmeyerek alabilirsiniz.

Antiseptik bitki çayı ile kulak temizleme

Papatya çiçeğini kaynar su dolu bir kaba koyun. 10 dakika boyunca oda sıcaklığında bırakın ve kapağını kapatın. Böylelikle karışım hem oda sıcaklığına gelecek hem de doğal yağlarını kaybetmeyecektir. Daha sonrasında karışımı süzün ve kulaklarınızı bu çay ile fazla içeriye kaçırmayacak şekilde yıkayın.

Masaj ile kulak temizleme

Bu yöntem basit ve risk unsuru bulunmayan bir yöntemdir. Yapmanız gereken oldukça basittir. Kulağınızın arkasına hafifçe masaj yapın ve masaj yaparken ağzınızı açıp kapatın. Masaj devam ederken kulağınızı hafifçe farklı yönlere çekmeyi unutmayın. Ardından bir parça pamuk yardımıyla kulağınızın fazla içine girmeyecek şekilde kulak kirini temizleyin.

Saline solüsyonu ile kulak temizleme

Yarım bardak yani 100 ml su ile bir çay kaşığı (7.5 gram) tuzu karışıtırın. Bir parça pamuğu hazırladığınız karışıma batırın. Daha sonrasında yan bir şekilde yatın ve kulağınızın içine birkaç damla damlatın. 1 -1,5 dakika bekledikten sonra kafanızı diğer tarafa eğin ve sıvının akmasını sağlayın. Aynısını diğer tarafa uygulayın.

Bebe yağı ile kulak temizleme

Kulak damlası şişesi, bebe yağı ile doldurulmalıdır. Sorunlu taraf yukarıya bakacak şekilde, 5 damla bebe yağı sorunlu tarafa damlatılmalıdır. 2 dakika bekledikten sonra baş diğer tarafa çevrilerek yağ dışarı akıtılmalıdır. Havlu veya yumuşak bez yardımı ile kulak temizlenmelidir.

Parafin yağı ile kulak temizleme

Eczanede satılan parafin yağını hafif bir şekilde ısıtın. Birkaç damla kulağınıza damlatın. Daha sonrasında hafif bir şekilde su ile durulayın. 3 gün boyunca günde bir kere uygulamak kulak kirinin çözülmesinde etkilidir.

Lobelya çayı ve münver ağacı dutu ile kulak temizleme

Münver ağacı dutu ve lobelya çayı hava ışık almayan kapta muhafaza edilmelidir. Bu bitkiler kaynak suya koyularak 10 dakika boyunca bekletilmelidir. Çay hazırlandıktan sonra günde 3 bardak içilmelidir.

Zeytinyağı ile kulak temizleme

Yarı yarıya zeytinyağı ve ılık su karışımı hazırlayın. İğne ucu bulunmayan bir şırıngaya bu karışım ile doldurun. Daha sonrasında 2-3 damla kulağınıza damlatın. 15 dakika boyunca bekleyin. Bu yöntemi 3-4 gün boyunca tekrarlayabilirsiniz.

Kirpi çayı otu ile kulak temizleme

Kirpi çayı otu kulak iltihaplanmalarında içilen bir bitkidir. Kaynar su içinde 10 dakika bekletilmelidir. Ve rahatsızlık geçene kadar 2-3 bardak içilmelidir.

Gliserin ile kulak temizleme

Gliserini eczaneden satın alabilirsiniz. Her iki kulağınıza da 4 damla damlatabilirsiniz.

Kulağın dış kısmı nasıl temizlenir?

Kulağın dış kısmı bir peçete veya havlu yardımıyla kolaylıkla temizlenebilir. Doktorlar tarafından önerilen bu yöntem kulağın dış kısım temizliğinde sorun yaratmamaktadır.

Kulak çöpü ile kulak temizlemek doğru mu?

Dış kulak yolunda oluşan ve halk arasında kir olarak adlandırılan, tıpta serumen olarak bilinen bu sıvı kulak için koruyucu bir salgıdır. Kulak kendini korumak ve yabancı cisimlerden uzak tutmak için bu sıvıyı üretmektedir. Bu yüzden her gün kulak çöpü yardımıyla kulağı temizlemek, kulak kirinin daha fazla oluşmasına neden olur. Ve kulağı savunmasız bırakır. Yani kulak çöpü – pamuğu ile kulak temizlemek sağlık açısından risk unsurudur.

Kulak temizlerken dikkat edilmesi gerekenler:

Bu kısım dikkatle okunmalıdır:

• Hergün kulağı temizlemek kulak kirinin artmasına sebep olur ve kulak savunmasız kalır. Bu yüzden haftada 1 kez, banyodan sonra bir parça pamuk ile temizlemek doğru olandır.
• Kulak kiri oldukça önemlidir. Tozdan, bakterilerden kulağımızı ve işitme kanallarımızı koruyan şey kulak kiridir. Eğer kulak kiri sizi gerçekten rahatsız etmiyorsa temizlemeyin.
• Kulakta bir cisim hissediliyorsa, ekstra olarak başka bir cisim sokmayın.
• Kulak zarınızda yırtık veya bir kulak probleminiz var ise evde kulak temizleme yöntemlerini uygulamayın.
• Enfeksiyona sebebiyet vermemek için kulaklarınızı sık sık temizlemeye çalışmayın.
• Evde kulak temizleme yöntemleri çocuklar için uygun değildir.
• Bir sağlık probleminiz olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bugün kulak nasıl temizlenir, kulak çöpü zararlı mıdır, evde kulak temizleme yöntemleri, kulak temizlerken dikkat edilmesi gerekenler konularını ele aldık. Eğer sizin de evde uyguladığınız bir kulak temizleme yöntemi var ise yorum olarak belirtirseniz çok seviniriz.

İlgili Yazı: Kulaklık Nasıl Temizlenir?

İLGİLİ YAZILAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

SON YAZILAR