Ana Sayfa Sağlıklı Yaşam Hamilelik Ve Doğum Korkusu Yani Tokofobi Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Şey

Hamilelik Ve Doğum Korkusu Yani Tokofobi Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Şey

0
Hamilelik Ve Doğum Korkusu Yani Tokofobi Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Şey

Doğum, kadın bedeni için son derece doğal bir süreç. Ancak bu doğal süreç, bazen kadınların en büyük korkusu olabiliyor. İşte tokofobi kelimesi de bu noktada devreye giriyor. Tokofobi, hamilelik ve çocuk doğumu üzerine bir korku. Ve aslında dünya üzerinde birçok kadın, doğum korkusuyla mücadele ediyor.

Biz de bu yüzden, bu yazımızda, tokofobi nedir, tokofobi nasıl tedavi edilir, doğum korkusu nasıl geçer gibi soruları detaylı bir şekilde cevaplamaya çalıştık. İşte tokofobi hakkında bilmeniz gerekenler.

Tokofobi nedir?

Tokofobi, doğum yapma korkusu veya hamile kalma korkusuna verilen isimdir.

Tokofobiye sahip kadınlar, hamilelikten kaçınmak için aşırı önlemlere başvurabiliyorlar. Hatta hamile kaldıklarında, doğum korkusu nedeniyle kürtaj bile yaptırabiliyorlar.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, dünyadaki kadınların yüzde 14’ü doğum korkusu yani tokofobiye sahip.

Bu korkuyu yaşayan kadınlardan biri, korkusunu, “Hamile kadınları görmek beni çok ürkütüyor, hatta hamilelik ve çocuk doğumu üzerine konuşmak titrememe, terlememe ve sinir atakları geçirmeme sebep olabiliyor” cümleleriyle anlatıyor.

Bir diğeri ise, “Korkumla yüzleşmeye çalıştım ve doğum kontrol hapını bıraktım, ancak şimdi de çok korktuğum için cinsel ilişkiden olabildiğince kaçınıyorum. Hatta gizlice doğum kontrol haplarına devam edip eşime hamile kalamadığımı bile söylemeyi düşündüm” diyerek tokofobinin kadınların yaşamını ne derece olumsuz etkilediğini açıkça ortaya koyuyor.

Tokofobi, daha önce hiç hamile kalmamış kadınlarda ya da önceki doğumunda travmatik bir tecrübe yaşayan kadınlarda olmak üzere iki farklı şekilde ortaya çıkabiliyor.

Peki, tokofobinin nedenleri neler?

Bu konuda yaşanan deneyimlere bağlı olarak tespit edilen birçok farklı neden var. Yani doğum korkusunun, aslında birçok farklı nedeni olabilir.

Daha önce hamile kalmamış kadınların tokofobiye sahip olmasının nedeni, çoğu zaman geçmişte tacize uğramaları, jinekolojik sorunlar yaşamış olmaları, depresyon veya anksiyete bozuklukları geçirmiş olmaları olabiliyor.

Ya da televizyon ve filmlerdeki doğum sahneleri ve halk arasında anlatılan kötü neticelenen doğum hikayeleri, kişilerin doğum korkusuna sahip olmalarına yol açabiliyor.

Doğum yapmış kadınların, önceki doğumlarında yaşadıkları kötü tecrübeler de, aynılarını bu doğumda da yaşayacaklarını düşünmelerine; dolayısıyla da tokofobi yaşamalarına neden olabiliyor.

Tokofobi nasıl tedavi edilir?

Tokofobi problemi, kadınların hayatını son derece olumsuz etkilediği için kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Hem isteyerek çocuk sahibi olmaları için hem de daha rahat ve sağlıklı bir doğum yapabilmeleri için, tokofobinin tedavi edilmesi şarttır.

Doğumdan korkan ve sırf bu yüzden ameliyat ile doğum yapmak isteyen kadınlar, terapi desteği alarak bu korkunun üstesinden gelebilirler. Uzmanlar, kendilerine bu problemle gelen kadınlara doğumun doğal bir süreç olduğunu uygun bir biçimde anlatmalıdırlar. Ayrıca anne adayının doğumla ilgili duyduğu bazı korkutucu hikayelerin de gerçekçi olmadığının kendisine anlatılması gerekir.

Tokofobi problemine karşı uzmanlar; terapi, Eft ve hipnoz tekniklerinin kişiler üzerinde son derece olumlu sonuçlar yarattığını ve bu yöntemler sayesinde bilinçaltı korkularının kolaylıkla çözülebildiğini söylüyorlar. Bu nedenle eğer böyle bir korku yaşıyorsanız bunu ailenizle paylaşmaktan ve bir uzmana başvurmaktan kesinlikle çekinmeyin.

Doğum korkusu nasıl geçer?

● Doğum korkusunu aşmak için doğumun bedende nasıl ilerlediği, fizyolojisi ve psikolojisi ile ilgili yeterince bilgi sahibi olun. Doğuma hazırlık kursları, size bu konuda yardımcı olabilir. Çünkü siz ne kadar fazla bilgilenirseniz, bu doğal süreçle ilgili korkularınız da o kadar azalır.

● Eğer bu korkuyla kendi başınıza mücadele edemediğinizi düşünüyorsanız, psikologa gitmekten kesinlikle utanmayın. Çünkü terapinin, bu konuda size çok fazla yardımcı dokunacaktır.

● Pozitif düşünmeye ve daha da önemlisi kötü senaryolar üretmemeye çalışın.

● Nefes egzersizleri ve düzenli spor yapın. Çünkü bu, sadece bedeninizi değil ruhunuzu da rahatlatacaktır.

● Anlatılan kötü doğum hikayelerini dinlemeyin. Her kadının doğumu, kendine özeldir; unutmayın.

● Hamilelik ve doğum sürecinizde yanınızda size destek olan bilinçli kişiler bulundurun.

● En önemlisi de, kendinize ve bedeninize güvenin. Doğum yapmanın bedeninizin doğal bir işlevi olduğunu unutmayın.

1, 2, 3.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz