Üzüm, küçükten büyüğe herkesin en sevdiği meyvelerden birisidir. İçerisinde mineral, lif, enerji ve vitamin bulunur. Üstelik doğanın şekeri olarak adlandırılır çünkü yüksek şeker içeriği barındırıyor. Fakat burada üzüm ishal yapar mı? Gaz veya kabızlık yapar mı? diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu içeriğimizde yaş ve kuru üzümün gaz, kabızlık veya ishale sebep olup olmadığını açıklayacağınız.
Üzüm İshal Yapar mı?
Üzüm meyvesi, antik çağlardan beri beslenmede önemli bir yer tutuyor. Hatta sadece yaş üzüm değil kuru üzüm, üzüm reçeli gibi farklı şekillerde tüketilebiliyor. Bununla beraber şarap yapımında kullanılır, tek başına tüketildiğinde mükemmel bir atıştırmalık haline gelir. Üstelik üzüm, içeriği ile beraber çeşitli rahatsızlıklara iyi gelir. Fakat bu aşamada kuru ve yaş üzüm ishal yapar mı? sorusu gündeme geliyor. Üzüm genel olarak ishal yapabilir. Ancak ishal yapması için çok fazla tüketilmesi gerekir. Bununla beraber siyah üzüm ishal yapar mı sorusuna olumlu bir cevap verebiliriz.
Sulu üzümler, su ve lif açısından zengindir. Her besinde olduğu gibi aşırı üzüm tüketimi ishale sebep olur. Aynı durum sarı üzüm içinde geçerlidir. Yani yeşil üzüm ishal yapar mı? Sorusuna evet diyebiliriz.
Üzüm Gaz Yapar mı?
Üzüm aşırı tüketildiği zaman ishal yapabilir. Peki yaş üzüm gaz yapar mı? Sorusunu cevaplayalım. Üzüm lif ve fruktoz içeriyor. Bu sebeple bağırsakta jel hale gelir ve burada bazı bakteriler tarafından parçalanır. Bunun sonucunda midede gaza sebep olabilir. Genel olarak üzümün birçok çeşidi vardır. Lif ve su açısından zengin olan bu doğal besinler dışkılamayı sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek için önemli bir destek sağlar. Bununla birlikte üzümün gaz yapmaması için aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.
Kuru Üzüm Gaz Yapar mı?
Genel olarak yaş üzüm evet gaz yapabilir. Bu aşamada kuru üzüm gaz yapar mı? Sorusu akıllara gelmektedir. Kuru üzüm, yaş üzüme kıyasla daha az gaz yapar. Ancak fazla tüketildiği zaman gaz yapma olasılığı vardır. Eğer üzüm tükettikten sonra ishal ve diğer gaz gibi mide problemleri yaşıyorsanız fruktoz intoleransından şüphelenebilirsiniz.
İrratbl bağırsak sendromu, ülser ve mide bağırsak enfeksiyonlarında sıklıkla karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Bu durumda bağırsakta şişkinlik, karın ağrısı, kramp ve gaz semptomları görülebilir. Özellikle fruktoz içerikli tüm meyvelerde bu riskler vardır. Bu sebeple üzüm veya benzeri bir meyve tükettikten sonra gaz problemi yaşıyorsanız mutlaka bir doktorunuzdan destek almanız şarttır diyebiliriz.
Üzüm Kabızlık Yapar mı?
Üzümler, içeriğiyle birlikte mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Üstelik yüksek tansiyonu ve kabızlığı önlemek için mükemmel bir besindir. Yani üzüm kabızlık yapar mı? sorusuna hayır diyebiliriz. Sıvı veya kuru üzüm olması fark etmez. Kabızlığı önlemek için tüketilen bir besindir. Bu sebeple kabızlık sorunu yaşıyorsanız kuru üzüm veya yaş üzüm tüketebilirsiniz.
Kuru Üzüm İshal Yapar mı?
Kuru üzüm, her ne kadar kurutulmuş ve içerisindeki suyu kaybetmiş olsa da hala yüksek lif oranına sahiptir. Normalden fazla tüketildiği zaman yine ishal yapma riski vardır. Eğer şişkinlik, gaz ve ishal durumu birlikte görülüyorsa tüketime bir süre ara vermeniz önerilir. İshal sürecinde bağırsaklar tahriş olur bu sebeple meyvenin her türlüsünden kaçınmak önemlidir. Bununla beraber ishal olma durumunda mutlaka doktorunuzdan destek almanızı öneririz.
Üzüm Alerjisi Nedir?
Üzüm faydalı bir besin olsa da kişilerde üzüme karşı alerjik reaksiyon olabilir. Bu meyveyi tükettiğiniz zaman normal duruma kıyasla farklı etkiler görüyorsanız üzüme alerjiniz olabilir. Üzüm alerjisi, üzümün kişilerin bünyesinde zararlı bir madde olarak tanımlandığında meydana gelir. Aynı zamanda üzüm alerjisi belirtileri kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Gözlerde kızarıklık, solunum sorunları, deri alerjisi, burun alerjisi, yüz bölgesinde karıncalanma, kaşıntı ve hatta baş dönmesi, bulanık görme gibi ciddi belirtiler gösterebilir.
Genel olarak üzümün her çeşidi, yaş veya kuru fark etmeden ishal ve gaz yapabilir. Kabızlık durumu için ise tam tersini söylemek mümkündür. Bunun dışında anormal bir durumda üzüm alerjiniz olabilir. Bu sebeple mutlaka doktorunuzdan destek almanızı öneriyoruz.
Bunları Biliyor muydunuz? Üzüm İshal Yapar mı? Gaz, Kabızlık Yapar mı? Yazımızın yanında bu da ilginizi çekebilir: