spot_img

Parfüm Bozulur Mu?

Son kullanma tarihi geçen parfümleri kullananların veya veya parfüm saklama koşulları hakkında bilgisi olmayanların akıllarında tek bir soru vardır; parfüm bozulur mu? Bu yerinde bir sorudur. Çünkü yanlış saklama koşullarında parfümlerin miktarları azalır, kimyaları bozulur, notaları kaybolur ve kokuları değişir. Gelin parfüm bozulur mu sorusunu daha detaylı inceleyelim.

Parfüm bozulur mu?

Parfüm bozulması konusuyla ilgili en çok parfüm sıcaktan veya soğuktan bozulur mu sorusu sorulmaktadır. Evet ne yazık ki bozulur. Çok soğuk ve çok sıcak saklama koşulları parfümlerin bozulmasına neden olur. Fakat soğuk bir yana dursun, parfümler sıcaktan daha fazla bozulurlar. Parfüm kaç derecede saklanmalıdır sorusunun cevabı ise 20 derece ve altıdır. Yani tam anlamıyla “serin” yerlerde saklanmalıdır. Fakat aşırı soğukta da olmamalıdır. Parfümün en büyük düşmanı ısı ve ışıktır. Bu iki unsurdan korunmayan parfümlerin miktarlarında azalma, kimyalarında bozulma meydana gelir. Bu yüzden tutarlı sıcaklarda saklanmaları gerekmekte ve ışığa minimum düzeyde temas etmeleri sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra kutusunda muhafaza edilerek, ısı değişimlerine maruz bırakılmamalıdır. Parfüm nasıl saklanır daha detaylı bilgi almak istiyorsan, parfüm muhafaza etme yöntemlerine yer verdiğimiz aşağıdaki yazımızı mutlaka oku.

İlgili Yazı: Parfüm Nasıl Saklanır?

Parfümün bozulduğunu nasıl anlarız?

Isı ve ışığa maruz kalan, aynı zamanda kötü koşullarda muhafaza edilen parfümlerde bozulmalar meydana gelir. Bu yüzden parfüm bozulur mu sorusuna kesinlikle evet diyebiliriz. Peki parfümün bozulduğunu nasıl anlarız? Parfüm eğer az bozulursa kalıcılık değerleri düşer; ve parfümlerin notaları olduğunu düşündüğümüzde ise bazı notalar kaybolur. Eğer çok bozulursa, koku ekşimsi ve plastik türü bir hal almaya başlar. Yani parfümünüz bozulursa bunu mutlaka fark edersiniz; ilk aldığınız gibi kokmaz.

Parfümlerin son kullanma tarihi var mıdır?

Evet. Parfümlerin son kullanma tarihi vardır. Bu tarih, ürünün üzerinde yazan ve paket açma tarihi olarak ikiye ayrılmaktadır. Öncelikli olarak parfümün üzerinde yazan son kullanma tarihi nasıl anlaşılır onu anlayalım.

Bu son kullanma tarihi açık bir şekilde yazmadığı için bu kodlar size karışık gelebilir. Mesela parfümün üzerinde yazan 1809290 kodu 02.09.2018 tarihinde 90 numaralı ürün olarak üretilmiş. Yani ilk kod yıl, ikinci kod ay, üçüncü kod günü belirtmektedir. En son kod ise ürünün sırasını belirtmektedir.

Bu kodlar başka stillerde de olmaktadır. Mesela D17H15 koduna bakalım. Bu sefer D harfi ayı, 17 yılı, H den sonraki 14 ise günü gösterir.

Not: Bu kodlardan hiçbiri yok ise; güvenilir bir yerden aldıysanız ve iyi muhafaza ettiyseniz parfümler ortalama olarak 3 yıl dayanabilmektedir.

Parfümlerin son kullanma tarihini öğrenme

Eğer kodları çözümleyemiyorsanız, Cosmetic Calculater adlı siteye giriş yaparak parfümünüzün son kullanma tarihini ve ne zaman üretildiğini öğrenebilirsiniz. Rakam ve harflerin olduğu tıpkı yukarıdaki gibi bir kod parfümün kutusunda yer alacaktır. Bu koda Batch Code denmektedir. Her marka ve model yer almadığı gibi, parfümün sahte olup olmadığını da test edebilirsiniz. http://checkcosmetic.net/

Bugün parfüm bozulur mu sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Eğer aklınıza takılan bir soru var ise yorum bırakmayı unutmayın.

Parfüm ile ilgili mutlaka okumanız gereken diğer yazılarımız:

Orjinal Parfüm Nasıl Anlaşılır?
Parfüm Nasıl Sıkılır?

Related Articles

6 YORUMLAR

  1. Merhaba, parfumun suresi 36 ay ise ve kutusu hala açilmadıyse kullanım suresi bitmiş sayılıyor mu? Yanı parfumlerin suresi kullanmaya başladiğimizde mi başlıyor , yoksa raf umrude sayılıyor mu?

  2. Merhaba yeni parfüm aldım barkod kodundan kontrol ettim 3 yıl 1 ay önce üretilmiş. Paketinde 36 ay ömrü olduğu yazıyor. Bu süre parfüm açıldıktan itibaren mi geçerli? Daha kutuyu açmadım iade etmeyi düşünüyorum 3 yıl geçtiği için sizce ne yapmalıyım?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,877TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
- Advertisement -

Latest Articles